Last news in Fakti

20 Юни, 2014 06:53 25 701 11

Воден ад във Варна (Видео)

  • варна-
  • потоп-
  • дъжд

Тежко е положението и в областите Добрич, Велико Търново и Габрово

Воден ад във Варна (Видео) - 1
Снимка: Фейсбук група "Да помогнем на Аспарухово"

Воден ад потопи варненския квартал "Аспарухово" тази нощ. Информацията за броя на жертвите е противоречива, като към 6:30 ч. тази сутрин официално кметът на Варна Иван Портних съобщи за 11. Той уточни, че за съжаление, най-вероятно ще има още намерени тела.

Днес, около 18:30 часа, е подаден сигнал за забелязано женско тяло във водите на канал "море - езеро" в ж.к. "Аспарухово". Спасителни екипи са се отзовали на мястото. Тялото е установено и извадено на брега. Извършват се процесуално - следствени действия за идентификация на самоличността на жената. С тази, жертвите на вчерашната водна стихия стават 11, уточниха от Община Варна към 20:40 часа.

Сред жертвите на невиждания потоп във Варна са две деца. Издирват се още трима души. В Добрич жертвата е една, заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров днес след 18 ч.

В Университетската болница "Св. Марина" във Варна, са били докарани 9 тела -  на шест жени, един мъж и две деца. Десетото тяло е откарано в болница "Света Анна". Там са настанени и шестимата пострадали.

Цяла нощ спасителни екипи и водолази претърсваха района. Мобилизирани са всички екипи на "Гражданска защита". В социалните мрежи множество хора реагираха и се самоорганизираха, за да помогнат. Във фейсбук има няколко групи, в които хората се информират за бедствието и предлагат помощта си.

Малко след 9 ч. депутатът Борислав Гуцанов заяви, че е открита в автомобил още една жертва на бедствието, но не уточни колко са общо загиналите.
Тялото е извадено от кола, която е била под водата в канала "Езеро море".

Всеки който иска да помогне, може да пристигне в 10 часа пред катедралата във Варна.

Въпреки че и кметът и вътрешният министър Цветлин Йовчев бяха единодушни, че думата, която охарактеризира ситуацията е "трагедия", както Факти.бг съобщи още снощи, двамата влязаха в задочен спор за адекватността на реакциите.  „Държавата днес я нямаше“, категоричен бе Иван Портних снощи. "В момента звъня на цялата държава. Трябва да ви кажа, че отговор няма от никой, заяви Портних.

"Не отговаря на истината информацията, че не съм отговарял на по телефона, потърсен от кмета на Варна Иван Портних, тъй като кметът не ме е търсил. Напротив, самият аз направих многократно опити да се свържа с него", отговори Пламен Орешарски във фейсбук.
 

Община Варна напомня на гражданите, че могат да се обръщат за помощ и съдействие към оперативния дежурен на телефони

052-820-112, 052-820-204 и 052-820-016

Във Варна е обявен ден на траур.

Приливна вълна наводни вчера къщи и улици в квартала, който потъна в кал. Към момента няма официална информация и за причината, довела до нея.

Най-сериозна е ситуацията на ул. „Горна студена“, където десетки автомобили и кални наноси са образували тапа. Голяма част от постройките на улицата са ниски, едноетажни. Спасителни екипи правят огледи на място.

Няколко къщи са събрани на едно, колите са събрани на 3-4 етажа.

Кметът Иван Портних: Всички засегнати от бедствието ще получат помощ

„Всички, които са засегнати от бедствието в квартал Аспарухово ще бъдат включени в програмата на общината за обезщетяване. Към момента нашата основна цел е да предотвратим още такива случаи. Това е огромна трагедия за града, впрегнали сме всички сили, за да направим така, че повече щети да няма”, заяви кметът на Варна Иван Портних. Той разпореди на районния кмет на Аспарухово - Йордан Николов, да организира стриктно обследване на района къща по къща.

Издадена е заповед за неучебен ден на всички учебни и детски заведения в район Аспарухово. Очаква се две водоноски да се позиционират на улица „Розова долина” в помощ на хората.

Спира се движението на леки автомобили към района, ще се движат само колите на градския транспорт, съобщи Купен Пашов, шеф на общинското звено за защита при бедствия и аварии.

Автобусите на градския транспорт се движат, възстановено е и движението на линия №2, а автобус №17 се движи през Боровец. Спряно е движението на тролейбус  №88. Спасителните екипи на общинското звено „Гражданска защита” също продължават работа, 7 доброволци от регистрираните са се включили в дейностите през нощта, очаква се днес да се включат още доброволци.

Сметопочистващите фирми са ангажирани с разчистване на улиците в града, има сигнал за пропадане на земна маса на пътя Варна – Каменар.

Над 70 души може да бъдат приютени в СУПЗ „Анастасия Д-р Железкова”, създадена е организация да събиране на помощи в централния офис на БЧК на ул.”Братя Шкорпил” във Варна.

През ноща са работили 8 багера и 8 камиона на фирмите Инжстрой и Хидрострой и над 5 машини на Никман и Зебра, 5 екипа на ВиК и 2 екипа на Енерго Про.

Заради кризисната ситуация във Варна след проливните дъждове министър-председателят Пламен Орешарски разпореди спешно натам да заминат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев,  главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов, съобщиха от пресслужбата на МС. Около полунощ те вече бяха пристигнали в града.

Заради кризисната ситуация във Варна министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов пътува към мястото на бедствието. Басейнова дирекция-Варна и РИОСВ - Варна са мобилизирали екипите си за оказване на пълно съдействие на областната администрация, кризисния щаб и на пострадалите от наводнението граждани. До час министърът ще пристигне във Варна и ще бъде в района на бедствието.

Йовчев още при пристигането си нападна Портних, който е избран за кмет от листата на ГЕРБ: "Още от първия момент държавата е започнала да действа. Докато кметът е давал интервюта, държавата се е грижила за хората. Ако той беше прочел плановете за действия при кризи, нямаше да е толкова неадекватно".

Задействана е системата за ранно предупреждение, посочи Йовчев. Малко преди 7 часа той съобщи за 9 потвърдени жертви и за трима изчезнали. По думите му положението все още е критично.

Транспортният министър Данаил Папазов заяви: "Много е тежка ситуацията, особено в квартал Аспарухово. Почти целият квартал е засипан с кал, дървета, доста коли са затрупани една върху друга. Най-тежко е състоянието на улица „Горна студена“, където пред една от къщите има натрупани страшно много автомобили, над 20 поне по моя преценка", коментира Папазов. Новият министър на околната среда и водите Станислав Анастасов също е на мястото на бедствието.

Тази сутрин се очаква премиерът Орешарски да пристигне в града.

Наноси от камъни и кал има по основни булеварди във Варна заради продължителните валежи от дъжд, които продължават и в момента, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Сериозно е положението по бул. „Цар Освободител”. Голямо количество вода се е събрало по булеварда в района до газостанцията под квартал „Възраждане”. Камъни има и в района на Проектанска, на кръстовището с бул. „Васил Левски”, както и на кръстовището с ул. „Отец Паисий”. Реки от вода се стичат и по ул. „Вяра” от вилните зони над квартала. Наводнени участъци има и по ул. „Девня”, както и по бул. „Христо Смирненски”. Призовават се водачите да шофират с повишено внимание и съобразена скорост. Придвижването на пешеходци също е затруднено заради водата по улиците и булевардите, която се разлива по тротоарите при преминаването на автомобили. По-рано днес, бе съобщено за наводнени сутеренни помещения в двете варненски болници „Света Анна” и „Света Марина”. На място бяха изпратени екипи, които отводняваха помещенията.

От години подаваме сигнали, включително и аз, че в едно от деретата във високата част на квартал "Аспарухово" са разполагани временни търговски обекти. Така системно е нарушавана отводнителната инфраструктура на района. Явно е била повредена и канализационната система. Това коментира пред Дневник зам.-кмета на на "Аспарухово" Радослав Коев. По думите му  без съмнение това е една от причините за трагедията. Дерето не е било в състояние да поеме водата и тя е преляла надолу по склона. Просто е нямало къде да отиде. Повлякла е след себе си автомобили и цели къщи.

Канал 1 на пристанище Варна е затворен за аварийни мероприятия, предаде „Фокус“. Предполага се, че в района има автомобили, отнесени в канала от приливната вълна. През светлата част на деня вероятно ще започне издирването им.

Снимка: БТА

Всички райони във Варна, освен Аспарухово, имат ток и вода, съобщиха от Община Варна тази сутрин в 8:48 ч.

В район „Владислав Варненчик“ - на места по бул. „Трети март“ има събрана вода, към която са насочени машини, които да изпомпят събралата се течност. Наводнен е и подлезът на ул. „Янко Мустаков“, който вече е обезопасен.

Свличане на чакъл по бул. „Цар Освободител“ има в частта от кръстовището на Икономически университет до Летен театър Варна. От местната администрация на район „Одесос“ съобщават, че отсечката е проходима с повишено внимание. Свличане на отпадъци има в района на стара ЖП гара на ул. „Девня“.

В район „Младост“ са наводнени офиси в близост до гребната база и лодкостоянките на ул. „Девня“.
По-големи са щетите в район Приморски“, където има изронена асфалтова настилка по улиците „Подвис“, „Роза“ и „Евлоги Георгиев“.

И трите отсечки са проходими, като шофьорите трябва да се движат с повишено внимание. От районното кметство съобщават, че вече се отводнява наводнения подлез на базар „Левски“. Свличане на чакъл и кална маса има по ул. „Христо Смирненски“, която също остава проходима.

Във всички райони, освен Аспарухово, има постоянно подаване на електричество и питейна вода. В района работят 6 багера, 4 камиона и 4 специализирани машини на фирма „Никман”, съобщават от общинското звено за защита на населението при бедствия.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ростислав Драгостинов

    10 3 Отговор
    Тъжно - държавните служители си комуникират чрез медиите и Фейсбук... Бог да прости загиналите, и да е на помощ на живите... тъжно
  • 2 Румен Янев

    13 2 Отговор
    Мъкааа...мъкааа - само това оставаше на изстрадалия Български народ ! Бог да прости загиналите !
  • 3 Хрисофор Карамфилов

    11 2 Отговор
    Работата на добрият началник е да си подбере колектив от истински професионалисти ,хора с дългогодишен опит в сферата за която са натоварени.И сега при тоталното безхаберие ,тези с връзки и политически назначени хора попаднали там където не им е мястото с цел усвояване на пари ,са като патета в калчишта,а народа е оставен на естественият подбор ,и на господ.
  • 4 ярослав станчев

    10 3 Отговор
    При 10 загинали и незнайно колко още,които не са открити не е тъжно,страшно е и трагично.А за държава има ли смисъл да говорим.След случилото се е ясно,че такава структура няма,няма и да има.
  • 5 Кобрата

    6 2 Отговор
    Страшна трагедия...
  • 6 Людмил Илиев

    6 2 Отговор
    Приемам че е огромна трагедия , но от всички неща, които видях имам странното усещане, че говорим едва ли не за една наводнена улица а не цял квартал? А за загиналите ... поклон пред паметта им.
  • 7 Antoaneta Kalaydjieva

    4 2 Отговор
    Xora, pomognete , sega vav Varna ima nujda ot dobrovolzi!
  • 8 Рашко Ломския

    8 2 Отговор
    Кмета да си стяга багажа. Виновен е той, както и предишния Кирил Йорданов. Като видях клипа в youtube и ме доядя как заради корупцията и да вземеш ромските гласове, кметовете оставят ромите да правят каквото си искат. Всъщност там където е трябвало да се събере водата е застроено с незаконни постройки. А после кмета реве, че нямало държава. Няма наистина, ако имаше сега трябваше да си в затвора. Вижте какво безумие:
    http://www.youtube.com/watch?v=rqHmUuRaG5U
  • 9 Димитър Стоянов

    2 3 Отговор
    Прочетете малко за програмата ХААРП:...
  • 10 Симеон Тасев

    0 4 Отговор
  • 11 Матей Матов

    3 1 Отговор
    Бог да прости загиналите.
    Абе хора , да съберем пари да платим един Б-52 да взриви този наш парламент , ама когато е пълен , да се отървем от тез измамни наши политици , да ги заличим един път завинаги и да викнем японците за няколко години да ни вкарад в ред. Ако не децата , поне внуците ни да могат да живеят спокойно и добре...Мир на душите на загиналите в бетствията ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове