Last news in Fakti

20 Юни, 2014 08:40 1 266 0

Орешарски: Ще отпуснем финансова помощ на пострадалите (Обновена 10:03)

  • варна-
  • потоп-
  • дъжд-
  • орешарски-
  • финансова-
  • помощ

Според премиера, кметът на град Варна политиканствал, вместо да помага на хората

Орешарски: Ще отпуснем финансова помощ на пострадалите (Обновена 10:03) - 1
Снимка: БТА

Това е огромна трагедия, заяви министър-председателят Пламен Орешарски, който рано тази сутрин дойде в най-пострадалия квартал на Варна.

Премиерът изрази своите съболезнования за загиналите при бедствието.

„Координирам с колегите цяла нощ практически. Ще видим с какво може да помогнем и какво не е направено. Ще отпуснем финансова помощ, нека да видим какви са щетите. Прогнозите не са добри за времето, трябва да се вземат превантивни мерки“, каза още министър-председателят.

На място за ситуацията му докладва вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който пристигна във Варна още снощи.

Според министър-председателя не прави чест на кмета на Варна да политиканства.

„От наша страна противопоставяне няма“, категоричен беше премиерът Орешарски.

„Вчера получих информация за необходимостта от техника и личен състав. Беше изпратена включително разчистваща техника, на място беше и командващият на Военноморските сили“, каза министърът на отбраната Ангел Найденов.

Във Варна е и министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов. 

„Дали има незаконно строителство сега това не е важно и няма да ни свърши работа”, заяви премиерът Пламен Орешарски, цитирано от Нова телевизия.

Той добави, че е разпоредил проверка и ще се вземат необходимите мерки, за да няма стесняване на участъци.

„Не сме влизали в детайли да разследваме действията на различните органи. Въпреки суматохата няма нито едно престъпление тази нощ, което се дължи на патрулите, които са дежурили цяла нощ”, заяви Орешарски.

Според премиера проблемът с непочистените дерета не е само във Варна.

„Няма достатъчно пари за редовно и щателно почистване на речните корита и на други участъци, които са застрашени, но ще обърнем внимание на това”, категоричен беше Орешарски.

Предстои с кмета са се координира работата на различните служби с какво могат да го подпомогнат в разчистването на квартал „Аспарухово”.

„Всяка година има бедствия, но не с такива мащаби. Щетите са неприятни, особено когато засягат човешки животи”, допълни премиерът.

„В 10 часа заминаваме за района на Добрия. Поддържаме връзка с кмета на Велико Търново. Помагаме с личен състав и техника. Има мобилизирани екипи с катери, които следят плавателния канал, където също има коли, отнесени от потопа”, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов.

Поканих лично кмета на Варна, за да влезем във взаимодействие с местните власти, да има още по-добра координираност и да видим с какво държавните служби могат да го подпомогнат в разчистванията, заяви по-късно Пламен Орешарски на брифинг във Варна преди срещата си с кмета Иван Портних.

По-рано сутринта на премиера беше докладвана информация от всички служби, с които министър-председателят беше във връзка от снощи и които на място съдействаха на хората.

Той подчерта, че е постигната добра координация между МВР, Гражданска защита, Военноморските сили.

Премиерът благодари за действията на ВМС и на всички служби на МВР. Той отбеляза, че въпреки суматохата, няма нито едно престъпление, което е благодарение на патрулите на място.

„Към настоящия момент ситуацията е под контрол, но всички са нащрек. Надяваме се, че прогнозите са благоприятни и дъждовете ще намалеят. Това обаче не бива да ни успокоява“, каза премиерът Орешарски.

Той напомни, че такъв тип бедствия бяха наблюдавани в цяла Европа.

На въпрос за причините за трагедията премиерът изтъкна, че се предполага, че голямото количество вода, което е паднало от две улици, се е събрало в една с голям наклон и буквално е отнесла няколко къщи и много коли.

„Ще трябва да се направи по-точни идентификация за причините – дали има изсичане на води или незаконно строителство. Ще се вземат необходимите мерки. Нека да направим внимателен анализ, след което крайните изводи, да не прибързваме“, каза още премиерът.

Министър-председателят Орешарски отбеляза, че вицепремиерът Цветлин Йовчев има готовност да свика междуведомствен съвет, така че да се окаже помощ на пострадалите и на близките на загиналите.

„Разпоредил съм понеделник да бъде обявен за национален траур“, каза премиерът.

Попитан кой носи отговорност за почистването на деретата, премиерът отговори, че това са общините.

Той изтъкна, че проблемът не е само във Варна, няма достатъчно средства за редовно и щателно почистване на речните корита и на застрашени участъци.

„На това също ще обърнем внимание“, заяви премиерът.

Вицепремиерът Йовчев каза, че във Варна трима души са в неизвестност, има девет жертви, от които две са деца. Има информация и за една жертва в Добрич.

Премиерът Орешарски вече пътува натам.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове