Last news in Fakti

20 Юни, 2014 08:44 8 009 0

Около 40 къщи в Килифарево са наводнени

  • дъжд-
  • наводнение-
  • велико търново-
  • варна

Бедствено положение във Велико Търново, Шуменско и Пазарджишко

Около 40 къщи в Килифарево са наводнени - 1
Килифарево. Снимка: БТА

Извън трагедията във Варна, критична е ситуацията и във Велико Търново. Там е преляла река Янтра и са наводнени къщи.

Още през нощта около 23.00 часа нивото на реката при кв. „Чолаковци” е достигнало критичните 869 см., след което е бил залян е мостът в квартала.

След като е преляла реката, нивото и започнало да спада.

 

Обявил съм бедствено положение за общината, докато се нормализират нещата във всички бедстващи райони.  Това заяви кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов пред „Фокус”. 

„Във Велико Търново в квартал „Асенов” и по крайречието на реката в критичните зони в часовете между 23.00 и 01.00 часа, хората бяха изведени без паника от домовете си. Едно училище беше подготвено за евакуация, но хората предпочетоха да се евакуират при свои близки и познати. Нивото на реката след 04.00 часа е паднало с 4 метра и придошлите води се оттеглят. Остават поражения, за които се надяваме държавата да помогне. Това са къщи на жители и на общината в бедстващите райони. Засегнати са участъци на инфраструктурата, мостове. Затворен е в момента проходът „Хаинбоаз”, също така и пътят към Габровци и Шодековци. Кризисният щаб на община Велико Търново работи още от 18.00 през изминалия ден. Обявил съм бедствено положение за общината, докато се нормализират нещата във всички бедстващи райони. Изключително доволен съм за помощта и съдействието на „Пожарна безопасност и защита на населението”, на военния университет, които ни помагаха с техника и екипи, на Областна дирекция „Полиция”, които се включиха активно с патрули, хора и екипи, които помагаха на евакуацията. Нямаше създадено напрежение при евакуирането”, допълни той.

Бедствено е положението в градовете Велико Търново, Килифарево, Дряново и в село Церова кория заради придошлата вода.

В Дряново са наводнени 50 къщи, фабрики, хотел и площада в града. В село Церова кория придошлата вода в селото не е от реката, а се е стекла от Балкана.

Отнесени са огромни парчета асфалт от третокласния път между Дряново и Трявна. Улиците в селото са потънали в кал, камъни и клони. Отнесени са тротоари.

Около 40 са наводнените къщи в Килифарево, където река Белица преля. За нормализиране на обстановката за задействани техники и високопроходими машини.

Всички къщи по поречието на реката (около 2 км) са наводнени, както и 2 индустриални предприятия, където има изключително тежки щети. Няма пострадали граждани, създадени са условия за подслон и пренощуване, но по-голяма част от хората са отседнали при свои близки и роднини. Кметът заяви тази сутрин, че водата вече се е оттеглила.

Река Белица затвори и Прохода на републиката, като липсват огромни парчета асфалта. Десетки тирове и автомобили са заклещени във водния капан. Има паднали дървета. 

В района продължава да вали.  

Екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението” отводняват засегнатите сгради, улици и булеварди.

С разпореждане на министъра на отбраната Ангел Найденов,  три спасителни екипа от Националния военен университет в състав от 26 военнослужещи и четири броя специализирана военна техника се включиха в спасителните действия в област Велико Търново.

Цяла нощ екипите са оказвали помощ на бедстващите граждани. Военнослужещите са спасили от водната стихия един човек от Дебелец и 15 души от Велико Търново, сред  тях майка с деца и инвалиди.

Спасителните действия на военнослужещите са приключили в днес, 20 юни, в 2.05 часа.
Кметът и областният управител на Велико Търново са изразили благодарност за навременните действия на екипите на Националния военен университет, които са в готовност за реакция при необходимост.

Най-тежка към момента в Шуменска област е ситуацията с няколко язовира в Смядовско, съобщи областният управител Венцислав Венков. Около 170 животни са се удавили. Жената, която се е грижила за животните, е спасена в последния момент.

За близо час нивото на река Камчия в Смядово се е повдигнало с два метра, язовирът в Александрово прелива, в Кълново е прелял с 80 сантиметра, може би ще прелее язовир "Качата", който е до военния завод в Смядово. В Нови пазар, в село Приселци няма ток. Изпратен е екип на ЕнергоПро. Язовир "Триадица" се изпуска през преливника, в Каравелово е наводнен центърът и джамията от дъжда. Трябва да проверим точно как стоят нещата с язовира в Избул, защото там имаше проблем със стената и той се изпуска от два дена в посока към язовира в Нови пазар. Надявам се да овладеем ситуацията, каза Венцислав Венков.

Пороят е наводнил къщи в село Крива река, община Никола Козлево. Цялата улична настилка е отнесена. В с. Каравелово вода е влязла в сградите на кметството и читалището, като на места нивото достига 2 метра.

Язовир "Голуша" край Стрелча прелива, но няма опасност да бъдат засегнати населени места, съобщиха от областното управление за пожарна безопасност в Пазарджик.

Заради свличане на скални маси по родопското дефиле, шофьорите трябва да са по-внимателни по трасето Варвара-Велинград.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове