Last news in Fakti

23 Юни, 2014 14:21 4 258 1

"Архивите" развенчаха спекулации за Народния съд

  • архиви-
  • държавна агенция “архиви”-
  • народният съд-
  • сайт

Държавна агенция Архиви представи на пресконференция дигиталната колекция Народният съд 1944-1945

"Архивите" развенчаха спекулации за Народния съд - 1
Снимка ДА "Архиви"

Държавна агенция „Архиви” представи на пресконференция дигиталната колекция „Народният съд 1944-1945”.

Това е шестото поредно електронно издание, което агенцията представя. Идеята на този нов проект е да се разкрие в дигитален вид най-значимата част от огромната документация, която образува съдебния процес на всеки отделен състав на Народния съд в България, създаден "със закон за съдене на виновниците за въвличане на България в световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея".

Началото на този мащабен проект, който по думите на неговите създадели ще отнеме най-малко 3-4 години, ДА "Архиви" поставя с документи от работата на Първи състав в София, който съди бившите регенти, дворцови съветници и министрите от правителствата на Богдан Филов, Добри Божилов, Иван Багрянов и Константин Муравиев. На сайта поетапно ще бъдат качени и останалите архивни документи на всеки един от съставите в София.

От 2008 година започна изграждането на концепцията на проекта „Народния съд 1944-1945”, като този сайт ще се развива и обогатява, обясни председателят на Държавна агенция „Архиви” (ДДА) Иван Комитски.

„Документите, отразени в сайта - цялата документация на съда от 1945 година, е пръсната по различните министерства, след това информацията е събрана в архива на МВР и чак през 2010 година тези документи стигат до ДАА. Обемът на документите на „Народния съд” са толкова големи, че процесът на работа по сайта се увеличаваше”, обясни зам.-председателя на агенцията Върбан Тодоров.

По думите му, целта на сайта е всеки един, който се интересува от темата, да може да влиза и да се запознае с всяко дело, всеки подсъдим, всяка информация, която съществува за него. Идеята е всеки да може да си изгради собствено мнение, тъй като има много спекулации и различни твърдения по различните дела.

„Целта е да бъдат качени 13-те състава на съда. Всеки един състав ще бъде качен, като вече е качен първият състав, до месец ще бъде готов и вторият. До 1989 година интересът към „Народния съд” спада, но след това той се увеличава. Тогава възниква и интересът за отмяна на присъдите на „Народния съд”, обясни Тодоров.

Зам.-председателят на агенцията използва събитието да развенчае няколко мита за работата на Народния съд. По думите му не е вярно, че присъдите са отменени след 1989 година от тогавашния главен прокурор Иван Татарчев, тъй като групово оневиняване на подсъдимите не може да има.

Една от причината за това е, че ако бъдат реабилитирани участниците в процеса това означава, че ще бъде реабилитирана и тяхната политика. Той даде пример за това с предложението от 2009 г. на няколко общински съветници от Столична община, които поискаха преименуването на софийска улица на името на Богдан Филов. Това разбуни духовете и предизвика международна негативна реакция.

След 1989 година обаче възниква голям интерес към морална и преди всичко материална реабилитация, тъй като много от присъдите са свързани с конфискации и до днес се водят хиляди дела из цялата страна.
По думите на Тодоров изследователите са обърнали особено внимание на процеса срещу бившия министър-председател Богдан Филов, като в самото дело са спазени всички норми по тогавашното законодателство, но все още е спорно дали самият процес е бил законен. Действително е имало политически натиск за възмездие, особено при 1-ви и 2-ри състав, потвърди историкът. Това прави немалка част от делата политически и необективни.

Историкът заяви, че някои от присъдите наистина да били справедливи, но пък коментира, че в работата на 7-ми състав от София, който е отговарял за антисемитизма е имало много на брой меки присъди.

Друг оборен мит е, че Народният съд у нас е бил най-тежкият. Тодоров направи паралел с Нюрнбергския процес. Според архивите у нас смъртните присъди са заемали дял от 20% докато в Германия те са 50%.

Членове на екипа по изработването на сайта направиха демонстрация на новата платформа, като показаха, как може да се открият имената на адвокатите, защитните им речи, показанията на свидетелите, заключителните речи, разпитите на подсъдимите и правото на последна дума на всички обвиняеми.

На сайта има и отделна секция със снимков материал където освен снимки от процесите в София на 13-те състава има и снимки на някои от съставите в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове