Last news in Fakti

29 Декември, 2005 00:00 4 080 0

Чужденци търсят селски къщи

  • селски-
  • имоти-
  • райони-
  • курорт-
  • цените-
  • купувачите-
  • селските-
  • морски-
  • планински-
  • интерес-
  • където-
  • бургасзабележителности-
  • селата-
  • туризъм-
  • черноморие-
  • обаче-
  • които-
  • другите-
  • страната-
  • между-
  • исторически-
  • селски имоти-
  • планински курорт-
  • обл бургасзабележите
Основните причини са, че в тази част на страната все още могат да се намерят сравнително евтини къщи и много свободни земеделски земи, подходящи за създаване на трайни насаждения.

Цената на селски имот в Казанлъшко и Карловско например е между 10 000 и 12 000 евро. В същото време в тази част на страната има съхранени български общности, благоустроени села, красива природа и добра инфраструктура, които са сред основните изисквания на купувачите, коментира Борислав Борисов от сайта. Според него обаче в резултат на засилващия се интерес от купувачите цените надали ще останат задълго на сегашните си нива.

Районът на Дюлинските възвишения също става все по-привлекателен за купувачите, основно заради близостта си до морето и сравнително ниските цени. Запазена селска къща там може да се намери на цена между 10 и 15 000 евро, а морето е на около час път с кола, което не е проблем за чужденците, коментира Борислав Борисов.

Другите райони, които привличат вниманието на купувачите на селски имоти, е Северното Черноморие - около Кранево и Каварна, както и най-южното Черноморие, което все още не е много застроено.

Тази година пазарът на селски имоти не успя да повтори забележителният растеж за последните 2 години, като цените се покачиха средно с 25%. Въпреки че поскъпването на къщите в селските райони се оказа по-малко от прогнозираните 40-50%, засиленото търсене е факт.

Най-висок растеж в цените отбелязаха селските имоти в красиви планински села, както и в близост до исторически и природни забележителности. На места повишението на цените достигна дори 300%. Най-предпочитани през годината бяха селата в Средна Стара планина, както и в районите на Елена, Велико Търново, Ловеч, Габрово; Западните Родопи и Черноморското крайбрежие. Свръхпредлагането на имоти в селските райони по Южното Черноморие обаче доведе до лек спад в цените спрямо 2004г. Допълнителни проблеми създават претоварването на инфраструктурата и до голяма степен нарушените екологични системи, което отблъсква туристите и купувачите.

Преобладаващ интерес към покупка на селски имоти продължава да има от страна на чужденци. Другите купувачи са българи, работещи в големите градове. Те търсят къщи до 25 000 лв., докато горната граница за чуждите купувачи е 25 000 евро. Докато в по-евтиния сегмент търсенето на селски имоти е близо 3 пъти по-високо от предлагането, то офертите за продажба на скъпи селски имоти са близо 4 пъти повече спрямо броя на купувачите.

С малки изключения, всички предпочитат къщи в тихи и чисти райони, далеч от курорти и градове. Забележителен е фактът, че почти всички запитвания към сайта за селски къщи включват в себе си въпрос: запазени ли са района селските общности, традиции и обичаи. Над 90% от чужденците търсят селски имоти, където искат да живеят постоянно. Останалата част са хора, склонни да дадат по-големи суми, но най-вече с инвестиционна цел, като в този случай се предпочитат планинските и морски курорти.

През следващите 6 месеца ръстът на имотите в селата няма да надхвърли 10%. По-голямата част от атрактивните селски имоти вече са изкупени и предизвикателството на пазара сега е разработването на другите потенциално добри райони в страната, където се осъществяват минимални покупко-продажби на селски имоти. Особен интерес за чужденци, а също и за наши инвеститори представляват и имотите на все още ниски цени в Източните Родопи, което се обяснява с разрасналата реклама на откритите там археологически находки със световно значение, както и с потенциала за развитие на културен и исторически туризъм. Проблем обаче се явява пасивното и донякъде негативно отношение на местното население, което сякаш не иска нахлуването на външни хора, а същевременно изнемогва с единствения си поминък - тютюнопроизводството. Други райони, които определено представляват интерес за развитие на пазара на селски имоти, и където цените са умерени и даже ниски, са селата в района на Разград, Русе, Плевен и Ловеч.


Топ 10 на селските къщи

1.Арбанаси, обл. Велико Търново
Забележителности: архитектурен резерват с над 150 възрожденски къщи, 7 черкви, панорама към ЦаревецСредна цена на кв. м имот - 1210 евро
2. Кранево, обл.Добрич
Забележителности: морски курорт между "Златни пясъци" и "Албена"
Средна цена на кв. м имот - 960 евро
3. Черноморец, обл. Бургас
Забележителности: морски курорт, хотели, къмпинги, привлекателно за сърфисти, чист плаж
Средна цена на кв. м имот - 945 евро
4. Боженци, обл. Габрово
Забележителности: архитектурен резерват
Средна цена на кв. м имот - 690 евро
5. Добринище, обл.Благоевград
Забележителности: планински курорт, близост до ски пистите на Банско
Средна цена на кв. м имот - 595 евро
6. Свети Влас, обл. Бургас
Забележителности: съчетание на планина и море, хотели
Средна цена на кв. м имот - 585 евро
7. Момчиловци, обл. Смолян
Забележителности: планински курорт, селски туризъм
Средна цена на кв. м имот - 369 евро
8. Рибарица, обл. Ловеч
Забележителности: планински курорт, чиста природа, селски туризъм, лов
Средна цена на кв. м имот - 178 евро
9. Жеравна, обл.Сливен
Забележителности: архитектурно-исторически резерват, селски туризъм, екоземеделие
Средна цена на кв. м имот - 176 евро
10. Равда, обл. Бургас
Забележителности: морски курорт, чисти и красиви плажни заливи
Средна цена на кв. м имот - 155 евро


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА