Last news in Fakti

26 Януари, 2006 00:00 422 0

Браншовици предлагат мобилни групи да следят строежите по морето

  • контрол-
  • христов-
  • държавата-
  • строителството-
  • според-
  • качеството-
  • инж христов
Мобилни групи към Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да проверяват качеството на новоизграждащите се хотели и сгради по Черноморието. Това предлага в писмо чрез медиите до Министерството на регионалното развитие и благоустройство инж. Христо Христов, член на Бургаското областно представителство на Българската строителна камара.

Според инж. Христов така ще се осъществява ефективен контрол без да се раздува административния щат на държавните контролни органи.

Засиленият контрол върху качеството на строителството, успоредно с контрола за строителни разрешителни и спазване на условията за труд, е в интерес както на държавата и гражданите, така и на професионалистите в туристическия и в строителния отрасъл, заяви инж. Христов. Сега проверките за качество на строежите се извършват на практика по документи поради големия обем работа на ДНСК. Същевременно проблемът с качеството е изострен, тъй като на пазара вече има голямо разнообразие от строителни материали, които съществено се различават по качество. В много от случаите инвеститорите избират по-евтини, но некачествени материали и това застрашава сигурността на сградите, допълни той.

Според инж. Христов България стои много добре на европейския туристически пазар и туризмът е водещ отрасъл на икономиката ни. Ако се допусне обаче и най-малък инцидент заради некачествено сторителство или някой от хотелите падне, това ще срине българския туризъм за години напред и ще донесе огромни финансови загуби и на частния бизнес и на държавата. Затова контролът върху строителството е от общ интерес, обясни той.

Според него предлаганите мерки на засилен контрол чрез мобилни групи съвсем не са закъснели, защото истинският бум в строителството у нас тепърва започва. Строителният предприемач обаче счита, че трябва да се прекрати практиката на "строителство на парче", а общините и държавата да изработят общ строителен план за българското Черноморие, за да се овладее проблемът с презастрояването на отделни райони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА