Last news in Fakti

7 Февруари, 2006 00:00 766 0

Градят евроселище за британски пенсионери у нас

  • сандански-
  • общината-
  • около-
  • стоилов-
  • интерес-
  • добави-
  • други-
  • бъдат-
  • близо-
  • общинския-
  • предлага-
  • цените-
  • много-
  • еднофамилни-
  • инвестират-
  • имоти-
  • страната-
  • района-
  • евроселище-
  • председателят-
  • еднофамилни къщи
Първото в страната евроселище ще се изгради в района на гр. Сандански. Идеята е на Международната академия по архитектура. Председателят й акад. арх. Георги Стоилов и кметът на общината Андон Тотев вече са посетили различни места в общината, за да изберат терен. Арх. Стоилов харесал землищата на близките села Склаве, Спатово и Хотово.

Причината да се насочим към реализацията на тази идея е засилващата се тенденция възрастни британци да купуват имоти в България, каза акад. Г. Стоилов. Засега обаче те инвестират в стари къщи, намиращи се в малки села, но те са в такова състояние, че не говорят добре за нашата страна. В тях няма никакви удобства, дори нормална тоалетна, добави архитектът.

Според някои публикации в средствата за масова информация около половин милион британски семейства са проявили интерес да купят свой дом у нас, каза още Стоилов. Но дори една десета от тях да инвестират у нас през следващите 5 години, то в страната ще влязат значителни суми. Смятам, че трябва да се отговори професионално на интереса на англичаните към закупуване на еднофамилни къщи у нас, добави академикът.

Идеята е първото евроселище да се построи около гр. Сандански, защото районът има много предимства, подчерта арх. Стоилов. Главното е мекият климат. Долината на Струма след Кресненското дефиле се отличава с красива природа. В района има много минерални извори. Питейната вода също не е проблем. Другото голямо предимство на района е, че се намира на еднакво разстояние от две големи летища - София и Солун, добави той.

Вече сме изпратили писма до всички инвестиционни британски фондове за нашата идея, съобщи Стоилов. Първата крачка е общината на Сандански да предостави терен за застрояване. Според мен най-удачно ще е да се изградят еднофамилни къщи с двор около 1 дка. Важна част от бъдещото селище ще бъдат обслужващите обекти - магазини, медицински пункт и клуб, на което британците държат много. Надяваме се в близките седмици общината да разгледа нашето предложение и да ни даде ясен отговор. Ако те не ни разрешат изграждането, имаме резервни варианти за други райони на страната. Единият е Средна гора в зоната около село Баня и Брезово или в Странджа. И двете зони имат големи предимства. Странджа е близо до морето. У нас ще инвестират главно възрастни чужденци и за това е хубаво тези селища да са близо до минерални извори и климатът да е по-топъл, добави председателят на Международната академия по архитектура.

Предвижда се строителството на евроселището край гр. Сандански да бъде завършено за две години. Първоначално ще се вдигнат 50 еднофамилни къщи, като селището ще бъде оборудвано с всичко необходимо - комуникации, търговски центрове, спортни площадки и др. Надеждата е, че с идването на европейците централните власти ще обърнат повече внимание на благоустрояването и на други селища в общината и ще се вкарат допълнително пари в инфраструктурата.

В момента в Благоевградска област най-динамичен е пазарът на имоти в Банско и районът около него. Близо 9 десети от оферираните за продажба къщи и терени са от тази зона на областта. Идеите за изграждане на селище за европейски пенсионери може да раздвижат пазара и в други части на Пиринска Македония и най-вече в зоната между Сандански и Петрич. Курортният град не може да се оплаче от липса на инвеститорски интерес, но не така стоят нещата с повечето от по-малките села около него, коментират брокери. Единствено градът-музей Мелник може да съперничи на общинския център по търсене на имоти. Това се отразява и на цените им. В момента в градчето се продават 2 къщи. Едната се предлага за 170 000 евро, а другата - за 300 000 евро. Средното ниво на цените е 363 евро за квадрат. В гр. Кресна също оферират две къщи, като разликата в цените им е огромна. Единият имот се предлага за продажба за 13 000 лв., а другият за 75 500 евро.Парцелите в Сандански се оферират на средна цена от 38 евро за квадрат. Най-евтиният се предлага за 4 евро/кв. м, а най-скъпият - за над 133 евро/кв. м.


Общината проявява интерес към проекта

Имаме интерес от реализация на проекта за евроселище за британците, който ни предложи акад. Георги Стоилов, каза Андон Тотев, кмет на община Сандански. Надяваме се той да бъде по-бързо реализиран, за да се отворят повече работни места. На първо време ще се изградят около 50 къщи и в строежа им ще бъдат ангажирани хора от общината. Доколкото знам, след това ще се наемат хора, които да поддържат еднофамилните домове. Другият плюс на проекта е, че ще бъдат благоустроени терени, които сега не са в регулация.

На инвеститорите срещу заплащане ще бъде преотстъпено право на строеж, като теренът ще си остане общинска собственост. След време, ако поискат да купят земята, тя може да бъде оценена от експертна комисия и продадена по пазарни цени, каза още кметът на гр. Сандански.

Предстои искането за преотстъпване правото на строеж се разглежда в постоянните комисии, съобщи председателят на общинския съвет Иван Туджаров. Техните заседания ще се проведат след 2 седмици. Не мога да кажа какво ще излезе при разглеждане на материалите в комисиите. Ако всичко е наред, има възможност въпросът да бъде обсъден на сесията на общинския съвет, който ще се проведе на 2 март, уточни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА