Last news in Fakti

23 Февруари, 2006 00:00 513 0

Над 14 млн. евро инвестират в столичния “Силвър сити”

  • сити-
  • елвистар-
  • силвър-
  • комплекса-
  • апартаментите-
  • изграждането-
  • около-
  • добави-
  • много-
  • койнов-
  • поясни-
  • проектът-
  • бъдат-
  • собствениците-
  • комплексът-
  • април-
  • проекта-
  • силвър сити-
  • през април-
  • започне през април
Над 14 млн. евро се очаква да инвестира в изграждането на "Силвър сити" едноименното дружество. Фирмата е създадена от собствениците на парцела, върху който ще се строи комплексът, през април миналата година, като единствената й цел е реализацията на проекта.

Застроената площ на комплекса, чийто строеж ще започне през април е 40 000 кв. м. 11 000 квадрата от тях са в подземните етажи на две нива, в които ще има 241 гаража. Парцелът, върху който ще се гради комплексът е с площ от 8,2 дка. Той се намира на юг от бъдещото продължение на столичния бул. "Тодор Каблешков". Според градоустройствения план на общината той ще продължава в кв. "Хладилника" и ще е успореден на ул. "Сребърна". Все още не е избран строител, който ще бъде нает за изграждането на "Силвър сити", съобщиха от фирма "Елвистар", която се занимава с управление на проекта. През март ще се направи търг, на който ще бъдат поканени да участват 10-те най-големи български строителни фирми, поясниха от "Елвистар". Изграждането на комплекса вероятно ще започне през април и ще завърши през втората половина на 2008 г. В момента се чака от общината разрешение за започване на строителството.

Апартаментите в бъдещия "Силвър сити" ще са 195 и ще са с площ от 64 до 172 квадрата. По-просторните жилища са на по-ниските етажи, защото сградите са стъпаловидни. Най-характерното за комплекса е, че в него ще има много зеленина. И по терасите на апартаментите ще има много растителност. Застроената част ще е по краищата на терена, а в неговия център ще има закрит басейн и парк с площ от 3,2 дка, предвижда проектът. През лятото басейнът ще може да се отваря отгоре и откъм една от страните му. Отделните секции на комплекса са с различен брой на етажите - от 2 до 14. Най-високите сгради са откъм северната страна на карето.

Апартаментите ще се продават в напълно завършен вид, каза изпълнителният директор на "Елвистар" Асен Койнов. Не смятам, че е правилно жилища в подобен луксозен комплекс да се дават на собствениците на шпакловка и замазка. Цените на жилищните имоти ще се колебаят от 950 до 1030 евро за квадрат. Предлагаме различни схеми на плащане на купувачите. Една от тях е 70 на сто от сумата да се плати след завършването. Англичаните предпочитат да плащат на равни вноски на всеки етап от строителството. В "Силвър сити" има и около 3000 кв. м бизнес площи. Те ще бъдат продавани на цени около 1200 евро/кв.м, но цените им ще зависят от пазара. Напоследък има голямо предлагане на търговски площи в София, поясни шефът на "Елвистар".

Комплексът ще предлага 5-звездно обслужване за обитателите, твърдят от фирма "Елвистар". Срещу 8 евро на квадрат жилищна площ, на собствениците на апартаментите ще бъде осигурена денонощна охрана, поддръжка на общите части и много други услуги.


Идеята чака реализация повече от 8 години

Идеята за подобен озеленен квартал с терасовидни сгради е отпреди около 8 години, каза арх. Гергана Милушева, автор на проекта. Имахме добрият шанс да намерим инвеститори, които да подкрепят реализацията й. Проектът за изграждането на "Силвър сити" е разработен за конкретния терен, добави тя.Най-голямото предимство на комплекса ще бъде много зеленина, поясни архитектката. В проектирането на апартаментите сме се стремели те да бъдат максимално удобни за обитателите им. Жилищата са ситуирани така, че от прозорците им да има прекрасна панорама към Витоша или града, добави тя.

Проектът за изграждане на "Силвър сити" бе представен първо на британския пазар, съобщи Асен Койнов, изпълнителен директор на "Елвистар". Най-големият състезател по голф от Европа, англичанинът Ник Фалдо вече си купи апартамент "на зелено" в "Силвър сити", добави още шефът на "Елвистар".

Британците проявяват подчертан интерес към жилищни имоти в големите ни градове, заради възможностите за по-бързо откупуване на инвестицията, поясни Койнов. Всички поданици на кралицата, решили да купят качествено жилище у нас го правят с цел да го дават под наем. В този случай възвръщането на инвестицията е около 10 на сто годишно. Ако обаче имотът се дава под наем като хотелски апартамент за по-кратки срокове, то възвръщаемостта се увеличава до 20 процента, добави бизнесменът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА