8 Ноември, 2010 00:00 5 242 14

Възможен ли е фалит на мол и в България?

  • мол-
  • българия-
  • румъния-
  • йорданова-
  • койнов

Търговският комплекс City Mall в Букурещ, който е собственост на австралийския инвестиционен фонд APN, е влязъл в процедура по фалит. Възможно ли е подобно нещо да се случи и в България?  Екипът ни се допита до представители на Forton и Colliers, за да проверим очакванията им за пазара на търговски площи у нас, който е в пъти по-малък от румънския.

Според Иглика Йорданова, мениджър Търговски площи, Colliers International „финансовото състояние на един търговски център зависи от много фактори - добър търговски микс, цялостно управление на проекта и връзките с наемателите, покупателната способност на потребителите, конкуренцията на пазара". Тя е на мнение, че за разлика от Букурещ, степента на наситеност на моловете в София е много по-малка. Като цяло, търговските площи в новооткритите молове в столицата през първата половина на годината бяха усвоени, а заетостта е един от важните елементи търговския център да функционира добре и да привлича достатъчно купувачи.

Друг фактор според Йорданова е цялостното управление на мола, поддържането на постоянни и добри връзки с наемателите, организирането на ефективни промоции и събития, които да привличат клиенти и да стимулират продажбите. „Взаимоотношенията с финансиращата банка също са много важни. Дори някои търговски центрове да изпитват финансови затруднения, те биха могли да се договорят със своята банка да преструктурират кредита - нещо, което не е рядкост в пазарна ситуация като днешната".

Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton заяви, че „на труден пазар, при падащи наемни нива, повечето проекти генерират по-малко от заложените при договарянето на кредитите приходи". Това означава, че ако банката не е склонна да договори преструктуриране на задълженията, като намали месечните плащания за сметка на удължаване на срока, инвеститорите няма как да се справят. „Ако при направените преди години разчети от даден мол се е очаквало да генерира 100 хил. месечно, а сега те са 80 хил., то този мол няма откъде да навакса разликата", допълни Койнов.

Данни на Forton сочат, че 506 860 кв.м е общият обем на търговските площи в молове и търговски паркове сочи анализът на Forton International за третото тримесечие на 2010 г. С окончателното завършване на три големи проекта до края на годината към този обем ще бъдат добавени още 77 000 кв.м. Обектите, чието отваряне предстои, са Varna Towers (30 000 кв.м.), Мега Мол Русе (20 000 кв.м.) и мол Галерия Стара Загора (27 000 кв.м.). По данни на компанията още 280 000 кв.м. търговски площи са понастоящем в строеж и до края на 2011 г. се очаква да бъдат завършени 170 000 кв.м. Към момента в България има 66.7 кв.м. търговска площ на 1000 души, като до края на 2010 г. този показател ще достигне 77 кв.м.

За сравнение към края на второто тримесечие общият обем на търговските площи в Румъния е 2.5 пъти по-голям - 1.32 млн. кв. м. За първите шест месеца на 2010 г. в страната са открити два нови мола - Sun Plaza (80 хил. кв. м в Букурещ) и Atrium (29.5 хил. кв. м в Арад), сочат данни на Colliers.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 9999

    7 16 Отговор
    Сега да изберете цветанов са президент и тотално бачи ви бойко ще ви го тури!

    Коментиран от #2

  • 2 :))

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "9999":

    Уникат!
  • 3 imot

    16 3 Отговор
    Естествено че не само е възможно но и ще ни сполети догодина 2011 г.
  • 4 imot

    12 1 Отговор
    А що се отнася коментарите на аг. Фортон и Колиарс или незнам как се пише, но моят коментар е че те само говорят а са гола вода иначе. Защото не може само да наливаш пари в тези агенции, и да не вършят никаква работа. Това се отнася за лицата които перат парите през тези агенции.
  • 5 skunks

    12 4 Отговор
    tuy (phoe mall) ili kakto se pi6e vav varna,may otdavna falira 5 magazina na krast ima na koito yavno im pla6tat da stoyat tam !Ni6to li4no !
  • 6 falit

    6 5 Отговор
    falitite v po malkite gradove predstojat dosta ot molovete sastestvuvat iskustveno,bez naemi,s gratisni periodi i vsevazmojni kljakanija pred i bez tova zakasalite naemateli edna tragedija kojato e neizbejna,a romanija vse pak e 18 miliona
  • 7 ЩАСТЛИВ

    13 14 Отговор
    ДО ВСИЧКИ ПО-ГОРЕ.
    ТРИУМФ ЗА НЕУДАЧНИЦИТЕ.ТАКА МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ СВЕТОВНАТА КРИЗА.КОЙТО НЕ Е УСПЯЛ НИЩО ДА ПОСТИГНЕ В ЖИВОТА СИ ,СЕГА Е БЕЗКРАЙНО ЩАСТЛИВ ОТ ЗАГУБИТЕ НА ОНЕЗИ ,КОИТО С ТРУД И ПОТ СА ПОСТИГНАЛИ МНОГО.
    ИНТЕРЕСНА РАБОТА,ЗАЩО НЕУДАЧНИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА ПОВЕЧЕ?

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 8 Нещастна

    18 4 Отговор

    До коментар #7 от "ЩАСТЛИВ":

    Добре, че не схващате какво се случи. Иначе нямаше да сте щастлив, а отчаян. Световната криза беше предизвикана от алчността на богатите, но се осъществи поради глупостта на бедните. Това си беше една легална финансова пирамида, за чието организиране се получаваха(и продължават да се получават) тлъсти бонуси, вместо затвор, както е справедливо. Всички сме от губещата страна. Тези, които спечелиха, не пишат по форумите, а се чудят за какво да изхарчат спечелените милиарди.
  • 9 cayenne

    7 9 Отговор

    До коментар #7 от "ЩАСТЛИВ":

    Много точно го каза! Кризата ще свърши и който оцелее ще е много по богат а завистливите неудачници пак няма да спят!
  • 10 jojo

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "ЩАСТЛИВ":

    Аз ще ти отговоря: Защото има ей там ''ОТГОРЕ''мафиоти и мутри,които правят неудачници цели 7 000 000 мил.хора.Ако не си се сетил до сега за тва нещо значи и ти спадаш към тая група :)

    Коментиран от #12

  • 11 ?

    3 2 Отговор
    Основна характеристика на Инвестиционния фонд е, че тяхната цел на съществуване е да извличат единствено печалби. Това са финансови организации с много широки портфейли от сфери на дейности. Така че такива инвеститори просто никому не са нужни. Или са най-неблагоприятни. Затова като се пише за това или онова, най-напред трябва да се изясни терминологията...
    Не се днае всъщност какъв дял от трансформацията на собствеността в България е попаднала в ръцете на инвестиционни фондове ...
  • 12 ЩАСТЛИВ

    4 7 Отговор

    До коментар #10 от "jojo":

    Самия факт,че търсиш оправдание за неуспехите си извън себе си ,говори много.Така не може.Млади и можещи хора без капка амбиция.На какво прилича това?На деградация.
    КОГАТО НИЩО НЕ Е СИГУРНО , ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО.
    Маргарет Драбъл
  • 13 batkata

    7 4 Отговор
    Разбира се че не може да фалира МОЛ!
    По-света има толкова много селяци, например в БГ моловете заместват успешно селските мегдани.
    Това са "културните" средища за селтиците, които си слагат новите дрехи събират се със всичите си чавета и хоп на разходка у МОЛА да позяпат сродни души и да купят нещо от някоя разпродажба на "маркови" стоки от Китай.
    Това сигурно е признак на някакъв вид гражданеене.
    Защо мислите моловете в София никнат като гъби и никой от тях не е фалирал още.
    Така че споко, селянина може да излезе от селото, но селото не може да излезе от селянина.
  • 14 do batkat

    2 0 Отговор
    Батка прав си , като ги гледам в карфура на целиградско какви селски пръчки с Х5-ци, маратонки и маркови шушляци гучи идват ..... :)))

    направо ебаси успелите българи , ебаси елита ....