Last news in Fakti

15 Март, 2006 00:00 670 0

Дават на концесия Дановия хълм в центъра на Пловдив

  • заведение-
  • хълма-
  • години-
  • 000 лева
Дановият хълм, който е общинска собственост, ще бъде даден на концесия за период от 20 години. Предложението е внесено за обсъждане в комисиите на общинския съвет от зам.-кмета по собствеността Антон Янев, научи репортер на "Монитор".Хълмът, който се намира непосредствено над Главната улица на Пловдив, е известен още с името Сахат тепе заради часовниковата кула, използвана навремето за наблюдения от пожарникарите.

Предмет на концесията са 6,6 дка на върха на хълма. До 80-те години на миналия век тук имаше ресторант, който бе разрушен. Стотици кубически метра скали бяха взривени заради идеята да се изгради ново заведение, но проектът не бе реализиран. Сега върхът на тепето е свърталище на наркомани, комарджии и клошари.

Минималната концесионна такса, предложена от екипа на Антон Янев, е 15 000 лева еднократна вноска и по 9 000 лева годишно за периода. От бъдещия инвеститори се иска да вложи най-малко 820 000 лева за срок от 18 месеца след получаване на разрешение за строеж. Концесионерът ще има право да построи заведение от върху 870 кв.м. и с открита част от още 570 квадрата. Той трябва да ремонтира водопроводната мрежа, както и да възстанови алеите и осветлението. За своя сметка инвеститорът ще трябва да укрепи подпорните стени от източната част на хълма и да облагороди района около паметника на Христо Г. Данов. Планът за застрояване предвижда възстановяване на шадравана пред ресторанта и изграждането на нова водна каскада.

Тепетата на Пловдив имат статут на природна забележителност и строителството върху тях е забранено. За това бъдещото заведение няма да се изгражда като нов обект. Ще се използва възможността, дадена от закона, да се възстановят съществували сгради, обясниха от общината.

Концесията за върха на Сахат тепе е втората, която общината обявява за този хълм. Преди три години частен инвеститор спечели конкурса за лятното кино "Орфей". Сега районът около киното е единственото поддържано място в залесената част на хълма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА