Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 22:15 4 561 10

Парадокс: В Пловдив по-скъпо от София

  • пловдив-
  • тротоар-
  • наем-
  • заведение

Тротоарното право в столицата излиза по-евтино, отколкото в Града на тепетата

Парадокс: В Пловдив по-скъпо от София - 1
Снимка: М. Богданова ©

Община Пловдив предложи вдигането на почти всички такси и услуги, сред които пътуването в Градския транспорт, паркирането в Синя зона и различни административни услуги и налози за бизнеса. В момента се изготвя пакет от предложения, които ще бъдат входирани в Общинския съвет, където ще се разгледа вдигането на таксите. Таксата се заплаща от физическите и юридическите лица в зависимост от зоната, в която се намират терените, а те се определят от Общински съвет-Пловдив, съобщава Trafficnews.bg.

Безспорно един от най-засегнатите бизнеси през цялата пандемия е този на заведенията. Освен ограниченията, които търпят през целия период на COVID кризата, с настъпването на летния сезон, по всичко изглежда, че ще понесат още един нов сериозен удар. Община Пловдив предвижда увеличение на тротоарно право за заведенията от 24 лева на месец за кв./м в момента, да стане 26,40 лева в „супер центъра” на града. Тоест, ако даден собственик на заведение иска да ползва 50 кв./м. тротоар (който трябва сам да поддържа) върху които да постави 6 маси за по 4-5 души, той трябва да заплати 1320 лева на месец.

Пловдив се слави като градът с най-високите данъци, а новите предложения, които се готвят от управляващите, явно имат за цел да затвърдят тази слава. За сравнение в морската столица Варна цената за ползване на общинска земя на центъра е 22,40 лв./км., а в Бургас – 22,00 лева.

В София, цената в центъра също е 22,00 лева, което на практика значи, че заведение на Главната в Пловдив плаща повече от такова на Витошка. Цените на услугите и продуктите в столицата обаче, далеч на отговарят на тези под тепетата. Респективно и заплатите на пловдивчани и софиянци.

Може би общинарите имат своите аргументи за високите цени на този вид услуга, която предоставят, но в същото време възниква въпросът защо аршинът за Пловдив е различен от този за останалите градове? Защо качеството на услугите и стандарта на живот не отговаря на този в София например? И не става въпрос само за отделни сектори, а за всички. И преди общинарите да вземат решение, би трябвало да представят на обществото подробен анализ на ситуацията , както информация как се изразходват тези средства.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Niknay

    11 18 Отговор
    Защо да е парадокс в Ню Йорк е по-скъпо отколкото във Вашингтон , Мюнхен е по-скъпо от Берлин и никой не се оплаква от още по-малко го намира за оарадокс ....

    Коментиран от #2

  • 2 Нямам Срам

    16 7 Отговор

    До коментар #1 от "Niknay":

    Парадокс е защото София е Кремъл а Пловдив е независим световен град и история над 4000 години ... Пловдив си е айляка а у шопия е просто едно поле
  • 3 ха-ха

    9 2 Отговор
    По-скъпо и по-мизерно!
  • 4 Адът ГЕРБ

    9 0 Отговор
    Още преди години бившият кмет от ГЕРБ Иван Тотев (Ванчо тъпото - инженер с диплома 3.50) и корумпираните му лакей наприха данъка МПС по-висок отколкото в столицата. Все пак разликата е заплатите е доста осезаема,та може би... Абе гербаджийска раота... Да не говорим, че повечето от асфалтираните по това време пътища вече се разпадат, а сме чакали години за
    ремонт на смешна отсечка от 1 - 2 км. (типичното бойково качество) . Сигурен съм, че и в другите населени места се правят елементарни ремонтни дейности с отвратително темпо и качество, на скандално високи цени естествено за сметка на удобството на гражданите... Асвалтиране на улица 1 км го правиха година и половина ( пр. ул. Петър Шилев в Пловдив)
  • 5 Aлфа Bълкът

    10 8 Отговор
    Нормално, Пловдив е по-подреден, по-чист град, с по-красиви площади и архитектура, и най-важното не е пренаселен като София! В София само като им видиш парковете, дето всяка седмица намират някой безследно изчезнал и ти става ясно що за град е. А Варна е пък един Сливен на Морето!

    Коментиран от #6

  • 6 Бай Цървул

    8 8 Отговор

    До коментар #5 от "Aлфа Bълкът":

    А пък Пловдив е подобие на град,има 3 места за ходене и тва е,но важното е да си го харесваш

    Коментиран от #7

  • 7 В София

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Цървул":

    Колко са местата за ходене в София?
  • 8 Роджър

    1 0 Отговор
    Винаги е било по скъпо от СОФИЯ това не е от вчера и от днеска.
  • 9 Петър

    0 0 Отговор
    Това в Пловдив не може да се нарече градски транспорт. Никъде не съм виждал толкова нередовен и безполезен градски транспорт. Дори в Дупница е в пъти по-добър.
  • 10 Joro

    0 0 Отговор
    В Пловдив откъм заплати е,извинете,но пълна мизерия. Сигурно над 50% от работещите бачкат по 10-12 часа на ден и я получат минималната,я не. В София също експлоатацията в сериозна,но поне заплатите са с 200-300 лв отгоре. Работодателите в Пловдив се изживяват като робовладелци и въобще не ценят персонала си,а инспекторите дори не ги следят дали спазват поне основното изискване по закон -да плащат 710 лв.