17 Март, 2006 00:00 958 0

Шабла и Наводари ще строят пристанища по трансграничен проект

  • шабла-
  • рибарски
Шабла и румънският град Наводари ще кандидатстват заедно с трансграничен проект за изграждане на рибарски селища с пристанища в двете населени места. Това стана ясно при посещението на делегация от област Констанца в Добрич в края на миналата седмица. По данни на префекта на Констанца Дануц Кулецу общата стойност на проекта е 1.5 млн. евро и сумата ще бъде поделена наполовина между двата града. Предвиденото собствено участие е 10%. Реализирането на идеята ще има значение за развитието и на икономиката, и на туризма, убедени са румънците. За тях това ще е първото рибарско пристанище в страната им и може да бъде включено в туристически маршрути.

Има решение на общинския съвет на Шабла за изграждане на четири рибарски селища в района - Дуранкулак, Езерен, Крапец и Тюленово, а в Шабла вече има такова селище, съобщи кметът на морския град Елка Димова. Тя уточни, че са предвидени общински терени и за Дуранкулак. Проектирането вече е извършено и предвижда строеж на буна и пристани. В момента се изготвят плановете за останалите парцели. Идеята на местната власт в Шабла е портовете да бъдат пригодени за акостиране не само за рибарски лодки, но и за яхти, за да бъдат привлечени друг вид туристи, различни от традиционните. "В България по-късно излезе информация за трансграничното сътрудничество, докато колегите от Румъния вече са работили в това направление и са по-напред”, коментира Димова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА