Last news in Fakti

15 Май, 2006 00:00 383 0

Вдигат еконебостъргачи в големите градове

Небостъргачи от второ поколение или така наречените "еконебостъргачи" може да бъдат издигнати до няколко години в София, Бургас, Варна и Пловдив, съобщи акад. Георги Стоилов, председател на Международната академия по архитектура, по повод откриването на световното триенале "Интерарх 2006".

11-ото издание на международния форум се провежда от 14 до 17 май в Университета по архитектура и строителство в София. 120 автори от 16 държави от всички континенти представят проекти по темата "Глобализация на обществото и ценностите на архитектурата".

12 са постъпилите проекти, които се състезават в конкурса за еконебостъргач на XXI век. Три от предложенията са на български автори. Сред тях е и проектът на арх. Ана Каменова, която работи в Австрия. Първите построени еконебостъргачи са във Франкфурт - на британеца Норман Фостер, и в Малайзия - на Кенет Янг.

Еконебостъргачът на XXI век, за разлика от първото поколение негови "събратя", ще има повече вътрешно пространство и много зеленина. Небостъргачът на XX век е представлявал контейнер без възможност за комуникация или космически кораб, натъпкан с електроника.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА