17 Май, 2006 00:00 1 804 0

Ресторант "Ропотамо" ще прерасне в 20-етажен комплекс

  • гюров-
  • сграда-
  • столичната-
  • вълчанов-
  • права-
  • сградата-
  • според-
  • община-
  • архитектура-
  • ресторант-
  • ропотамо-
  • столичната община
Култовият по времето на социализма ресторант "Ропотамо" ще бъде съборен и на негово място ще се издигне над 20-етажна сграда. Обектът вече е ограден, дърветата са изсечени. Инвеститор на мултифункционалния бизнес център е "Интернешънъл кепитъл груп" ООД. Дружеството е собственост на Евстати Гюров и Чавдар Чернев, които имат равни дялове, сочи справка по БУЛСТАТ.

Намеренията са ни да изградим мултифункционална сграда с офиси, луксозни апартаменти, подземни гаражи и магазини, каза Евстати Гюров. Той допълни, че планираната инвестиция възлиза на над 30 млн. лв. От стария ресторант няма да остане нищо, но се предвижда в комплекса да има заведение, което да носи същото име, каза Гюров. По думите му в момента тече градоустройствена процедура на имота, като все още нямат разрешение за строеж.

Междувременно от ДОКОМОМО - организация към ЮНЕСКО за документиране на модерното движение в световния регистър, алармираха, че се руши паметник на модерната архитектура. "Колеги от офисите - опомнете се и спасете някогашния ресторант "Ропотамо", апелират от българския клон на организацията. Автор на новия проект е арх. Илиян Николов, бивш шеф на управление "Архитектура и градоустройство" в Столичната община и бивш зам.-председател на Съюза на архитектите. Арх. Николов е автор на няколко съвременни сгради, срещу които е имало гражданско недоволство по различни причини. Според неговия проект се предвижда бъдещата сграда да има 19 етажа над земята и четири подземни. Разгънатата застроена площ е около 21 хил. кв.м. Освен офисната и жилищна част ще има и спортно-възстановителен и медицински център. Строителството е поверено на "Галчев инженеринг груп" АД. Коефициентът на интензивност на застрояването е 3.1.

"Ропотамо" заедно с някогашната сладкарница "Феята" и високата сграда на бившето БОДК са дело на колектив с ръководител арх. проф. Васил Вълчанов, който има авторски права върху обектите. След регистрацията на ресторанта в ДОКОМОМО баща ми живееше с мисълта, че сградата няма да бъде съборена, разказа дъщеря му арх. Здравка Вълчанова. През 1994 г. ресторантът е продаден от Столичната общинска агенция за приватизация на инвеститора за 30 млн. лв., каза Гюров. По думите му в договора е нямало задължение да запазят сградата. Инвеститорите са имали веднъж разрешително за строеж, но то е било отменено от директора на регионалната дирекция за строителен контрол в София, каза арх. Иван Несторов, шеф на дирекция "Архитектура и градоустройство" в Столичната община.

Инвеститорите са се опитвали да уредят авторските права с арх. Вълчанов, но той е отказал да подпише, каза дъщеря му. Тя е сезирала за случая главния архитект на София Петър Диков, който и обяснил, че не може да спре събарянето, защото обектът е частна собственост и притежателите му можели да си правят каквото искат. Законът за авторското право не урежда добре материята с правата в архитектурата. Затова въпросът за наследяването е спорен. Според Гюров наследниците на арх. Вълчанов нямат никакви права.

Срещу строителството на висока сграда в района се обявяват и живеещите. Те са събрали протестна подписка, която са внесли в парламента и Столичната община. Според тях се прилага добре познатата схема - сградата е оставена дълго време безстопанствена с цел да се разруши и да се превърне в свърталище на наркомани. След което се обявява, че трябва да се събори, за да се изгради нещо ново, модерно и хубаво.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА