Last news in Fakti

22 Май, 2006 00:00 625 0

Нов конкурс за фентъзи архитектурата

  • архитектура-
  • всички-
  • конкурс-
  • архитектурата
„Новото хилядолетие се нуждае от шок, от сътресение на мозъците и душите в света на архитектурата. Затова предложих на Международната академия по архитектура да направим конкурс за откачените идеи и всички 21 академици приеха", каза председателят на академията арх. Георги Стоилов при закриването на единадесетото световно триенале "Интерарх 2006". Така се роди нов конкурс "Авангард арх" за фентъзи архитектурата, предизвикваща разнополюсни мнения.

Новият конкурс ще се провежда в интернет, като ще се журира в края на годината. Очакванията са той да бъде работната лаборатория за новите пространства и форми за развитието на океаните, арктическите зони и космическите структури. Председател на комисията на конкурса ще е Франк Гери от САЩ, Сантяго Калатрава от Испания, Кионори Кикотаке от Япония, Манфред и Николети от Италия и авторът на идеята акад. Стоилов. Всички проекти ще постъпват в страницата на Международната академия по архитектура. Наградите са три - голямата "Гран при" е 30 хил. долара, а двете поддържащи са по 10 хил. долара.

Иначе трите големи награди на "Интерарх 2006" свързаха поколенията в архитектурата. "Гран при" на триеналето, което е под патронажа на ЮНЕСКО, беше присъдено на арх. Жеко Тилев и колектив за реставрацията на тракийския град "Севтополис", който се намира на дъното на язовир "Копринка", разположен на 7 км от Казанлък.

Другата голяма награда на министерството на културата отиде за вкопана в скала над Средиземно море църква. Проектът, който все още не е реализиран, е на малтийския архитект Ричард Ингланд. Параклисът е вкопан в отвесна скала, с височина около 100 м над морето. С вертикални лифтове се навлиза надолу на около 150 м в пещера във формата на квадрат, чийто прозорец гледа към морето. Външната дограма е с формата на кръст.

Третата голяма награда на френското министерство на културата беше също за духовен проект на арх. Франк Амутен. Той е автор на все още непостроена католическа църква в модерния "Дефанс". Проектът следва образците в световната архитектура на Корбюзие и Марио Бота. Новите католически черкви не са подвластни на строгия канон, както е при източното православие, а впечатляват с разчупените си и нетрадиционни форми. Общо всички наградени конкурсни работи са 25. Участниците бяха над 120 архитекти от 16 страни, а домакин беше Университетът по архитектура, строителство и геодезия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА