Last news in Fakti

26 Май, 2006 00:00 999 0

"Сиенит" ще изгради търговски комплекс в Пазарджик

  • сиенит-
  • пазарджик-
  • търговски-
  • голям-
  • изгражда-
  • сградата-
  • валентин-
  • комплекс-
  • община-
  • терена-
  • община пазарджик
Пловдивското дружество "Сиенит" ще изгради търговски комплекс на околовръстното шосе на Пазарджик, съобщи управителят на компанията Валентин Кънчев. Той уточни, че инвестицията ще бъде реализирана до края на 2007 г. и ще възлезе на 5 млн. лв.

"Сиенит" ООД спечели конкурс, обявен от община Пазарджик за продажбата на 6096 кв.м земя на ул. "Стефан Стамболов". За терена, на който ще бъде построен обектът, компанията плати 152 хил. лв. До дни ще бъде готов предварителният проект за сградата, в която освен търговски обекти ще има обекти за различни видове услуги, както и развлекателни центрове. Застроената площ ще бъде над 10 хил. кв.м, като пред сградата ще бъде обособен голям паркинг, който да обслужва клиентите.

В договора за продажба на земята община Пазарджик записа, че купувачът се задължава да разкрие минимум 200 работни места в комплекса. При неизпълнение на ангажиментите за инвестиция и работни места купувачът ще дължи на общината обезщетение от 150 хил. лв., договорът ще бъде развален, а построеното ще остане безвъзмездно в собственост на община Пазарджик. Клаузата е записана в договора за покупко-продажба и гарантира интересите на общината, коментира кметът Иван Евстатиев.

Търговският комплекс на "Сиенит" се намира в съседство с друг голям търговски комплекс, който е собственост на бизнесмена Благо Солов. Той предварително беше заявил интерес към терена, но не участва в нито един от трите конкурса. В последния парцелът беше спечелен от единствения участник - "Сиенит". Намерение да кандидатства за терена беше заявил и пазарджишкият бизнесмен Асен Николов, но и той не участва в конкурсите.

Благо Солов имаше опасения от близостта на река Марица и поиска отсрочка на конкурса, за да бъдат направени необходимите геоложки проучвания. Валентин Кънев заяви, че не се притеснява от близостта на реката и това ще доведе единствено до повече средства при полагането на основите на сградата.

До 6 месеца "Сиенит" трябва да е готов с окончателния проект за търговския център. Една година е срокът за изграждането му. "Сиенит" е строителна компания и ще изгражда комплекса сама.

Фирмата е част от голям холдинг, който обхваща цялостно процесът на строителството от проектирането до завършването на обекта. "Сиенит" разполага и със завод за бетонови елементи. Има и опит в изграждането на търговски комплекси. В момента строи три такива в Пловдив, уточни Валентин Кънчев. В дружеството работят над 300 души. В Разград са закупени над 800 дка земя, където в момента се изгражда индустриална зона. Инфраструктурата й вече била завършена. Подобна зона пловдивското дружество изгражда и край Куклен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА