Last news in Fakti

9 Юни, 2006 00:00 980 0

София обяви тотална разпродажба на общинските фирми за имоти

  • съвет-
  • банката-
  • общината-
  • капитала-
  • общински-
  • борисов-
  • общинския-
  • ковачки-
  • увеличението-
  • съветниците-
  • четвъртък-
  • банка-
  • общинска-
  • които-
  • кисьов-
  • илиев-
  • подкрепи-
  • гласа-
  • приватизация-
  • решение-
  • фирми-
  • христо-
  • предложението-
  • кметът-
  • имоти-
  • коментира-
  • общинск
Година преди края на мандата си лобитата в Столичния общински съвет най-после се разбраха и пуснаха за тотална разпродажба останалата собственост на града. В четвъртък Столичният общински съвет взе решение да продаде анблок всички имотни фирми - "Галатея" (стопанисваща почивните бази), "Спортна София" и "Софийски имоти", както и дружествата, държащи информацията за кадастъра и подземната инфраструктура - "Географски информационни системи" и "Софинвест". Като добавка съветниците се съгласиха общината да не участва в увеличението на капитала на Общинска банка с до 20 млн. лв. и така на практика дадоха финансовата институция на Христо Ковачки. Сега той държи 26% в банката.

Решенията бяха подкрепени от представители на всички политически групи без ДСБ. Повечето от съветниците на БСП подкрепиха предложението за Общинска банка, но не и за имотите.

Кметът Бойко Борисов определи в четвъртък вотове, които бяха съпроводени с множество прегласувания, като цирк. "Това показва, че Столичният общински съвет има стройна система за далавери с най-апетитните имоти. Както са крали досега, ще продължат да крадат и в бъдеще", коментира той. Борисов смята да атакува решението на общинския съвет и вече е поискал документите за това. Той трябва да внесе докладна с възражението си още в петък, иначе няма да изпревари общото събрание на банката, каза председателят на общинския съвет Владимир Кисьов.

Дружествата за приватизация са подбрани така, че да се затвори пълният цикъл от парцели, през строителство, надзор и дори информацията за подземната инфраструктура, коментира Стефан Беязов от ДСБ. Председателят на бюджетната комисия Иван Нейков предложи компромисно решение първо да се направи правен анализ на всяко дружество и на тази база да се реши какво точно да се продава. То обаче не получи подкрепа. Борисов излезе с контрапредложение - обектите да се продават един по един, защото от агенции за недвижимости разбрал, че цената им пада с 10 до 40 на сто, когато се продават заедно.

"Не искам да бъдат продадени на безценица имоти, които струват много пари", аргументира се той. Неотдавна заместникът му Цветан Цветанов обяви, че се готвят да разпродадат имоти за жълти стотинки, които струват 1 млрд. лв.

Видимо ядосан, Борисов напусна заседанието на общинския съвет и се отправи за среща с лидера на СДС Петър Стоянов. Важна подробност е, че въпреки неговото публично недоволство представителите на кмета в надзорния съвет на агенцията за приватизация - заместник-кметът по образованието Йорданка Фандъкова и главният юрист на общината Юлия Ненкова, са гласували за продажбата на фирмите, каза шефът на надзора и общински съветник Станимир Зашев. Единственият общински съветник от ГЕРБ Орлин Иванов пък първи се застъпи за увеличението на капитала на Общинска банка с аргумента колко много ще спечели общината от сделката. "Ако е казал, че е от името на ГЕРБ, ще го омета", лаконичен беше кметът. След реакцията на Борисов от пресцентъра му съобщиха, че Иванов е преосмислил позицията си и вече е на становището на кмета. Това обаче няма практическо значение, след като вече е дал гласа си.

"Увеличението на капитала на банката е свързано единствено с нейната оперативна работа. Столичната община не само няма да загуби, а напротив, ще спечели по номинал от една работеща банка", коментира по този повод Виктор Сокачев, пресаташе на Христо Ковачки. В същото време Кисьов съобщи, че е получил писмо от фирми на Ковачки и Алексей Петров с предложение да изкупят дела на общината във финансовата институция.

Самият Борисов не присъства на "цирка" с гласуването за Общинска банка заради срещата с лидера на СДС. Предложението активите й да нараснат с до 20 млн. лв. е на надзорния съвет на банката. В нея капиталът се разпределя между бизнесмена Христо Ковачки, който държи блокиращата квота от 26%, общината е с 67% дял и останалото е на няколко общински фирми. Председателският доклад, внесен от шефа на общинския съвет и заместниците му, предлагаше представителите на общината на събранието в петък на банката да гласуват против увеличаване на капитала. Мотивите бяха, че общината няма пари, за да запише новите акции, което означава, че те трябва да бъдат предложени на другите акционери в нея. След едно такова увеличение делът на общината в банката ще падне до под 40%.

Изненадващо ден преди заседанието на съветниците стопанската комисия, председателствана от Пламен Илиев, с минимално мнозинство е решила да се подкрепи увеличението на капитала. Илиев, който се отцепи от групата на екскмета Стефан Софянски именно заради скандалната продажба на общинските акции на Ковачки, в четвъртък разясни как "продажбата на банката върви по начина, по който смятахме, че ще се развият нещата". С аргумента, че "Банков надзор" и одиторите от "Делойт" препоръчвали увеличение на капитала, Илиев успя да убеди икономическото мнозинство в общинския съвет да го подкрепи. Той събра минималните 33 гласа с помощта на СДС, ССД, НДСВ, "Гергьовден", Демократическата партия, БЗНС-НС, "Демократи за София" и недостигащите три гласа услужливо дойдоха от БСП. Шефът на социалистическата група Христофор Христов подкани част от съпартийците си да гласуват "за" въпреки официалното решение на групата на БСП, което е било да не се подкрепи предложението. Таня Найденова от БСП обясни незнанието си с факта, че току-що се е върнала от Южна Африка. Интересен факт е, че двамата зам.-председатели на общинския съвет Станимир Зашев от "Гергьовден" и Милан Миланов от ССД, които се бяха подписали против увеличението на капитала на банката, в четвъртък гласуваха за обратното. Срещу скритата приватизация на банката от СДС гласуваха Владимир Кисьов, Иван Нейков, Милена Стефанова и Борислав Бориславов, както и съветниците от ДСБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА