Last news in Fakti

16 Юни, 2006 00:00 654 0

Строеж в Арбанаси руши църква от 16 век

  • църквата-
  • църква-
  • културата-
  • арбанаси-
  • българската православна църква-
  • във велико търново
Изкопни работи за строеж на пет етажен хотел в Арбанаси застрашават църквата "Рождество Христово", построена през 16 в., паметник на културата от национално значение, съобщи кметът Тошо Кръстев.

,По данни на уредниците, в резултат на силните вибрации от работата на изкопните машини, които разбиват скален масив, през последните дни се е появила пукнатина в стената на южната част на църквата. Напукани са и четири икони от олтара, като най-засегната е икона с образа на Арахангел Михаил от 18 в.

Повредите са били установени и от Георги Угринов, директор на Националния институт за паметниците на културата, който вчера е бил на посещение в църквата, каза кметът на Арбанаси.

Направени са постъпки пред общинските власти във Велико Търново за спирането на строежа край църквата. За случая са уведомени и специалистите от Министерството на културата.

Храмът "Рождество Христово" е един от малкото запазени паметници на средновековната българска архитектура. Той е свързан и с историята на Българската православна църква. В него за известен период е било седалището на Патриаршията на Българската православна църква след падането на столичния Търновград под турска власт.

По данни на статистиката, през миналата година средновековната църква в Арбанаси е била посетена от над 140 000 туристи, колкото са били и гостите на историческия хълм Царевец във Велико Търново.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА