Last news in Fakti

28 Юни, 2006 00:00 872 0

Изборът за лятото - да наемем вила край морето

  • имоти-
  • които-
  • около-
  • хърватия-
  • сравнително-
  • наеме-
  • ваканционни-
  • предлагат-
  • месец-
  • апартаменти-
  • апартамент-
  • черноморие-
  • години-
  • ваканционен-
  • комплекси-
  • повече-
  • турция-
  • черна-
  • някои-
  • съизмерими-
  • българия-
  • региона-
  • често-
  • главно-
  • могат-
  • обаче-
  • включва-
  • четир
Летните настроения вече са в разгара си, а с тях и неизбежният въпрос къде да прекараме отпуската? Бегъл преглед из офертите на туристическите компании сочи следното - ваканцията по родното Черноморие е свързана с немалко разходи, а качеството на обслужването и комфортът на летовниците продължават да стоят под въпрос.

,Съседна Турция предлага доста добри условия, разходите са сравнително по-ниски от тези, които ще се направят в някой от българските морски курорти. Гърция продължава да поддържа имиджа на сравнително скъпа дестинация, най-малко заради реномето й на държава, равняваща се по европейските стандарти. Отцепилата се отскоро от Сърбия бивша федеративна република Черна гора предлага екзотична природа, но не и условия от най-добро ниво (в по-голямата си част базата е значително остаряла и носи белезите на соцреализма). Хърватия е добро място, но за едноседмична почивка в четиризвезден хотел (без самолетни билети и пр.) трябва да се предвидят около два пъти повече средства, отколкото за петзвезден хотел в Турция.

Алтернативата - добра дестинация на приемлива цена, може да се окаже наемането на ваканционен апартамент или на вила. Тук България все още е в изгодна позиция в сравнение с директните си конкуренти в региона.

Основното преимущество на този вариант е сравнително по-ниската цена на нощувките. Другият плюс е, че е подходящ за семейства с деца или за големи компании, които са решили да си поделят разходите за море.


България

Интензивното строителство на ваканционни комплекси през последните няколко години до голяма степен превърна нашето Черноморие в неприветливо за почивка място. Все пак ентусиастите имат сравнително богат избор да наемат ваканционен апартамент някъде по родното крайбрежие, стига клаустрофобичната среда да не ги потиска. Другият вариант е да се наеме вила. Такива се предлагат най-вече по Северното Черноморие, като интересът е концентриран предимно към имоти с три и повече спални. Почти задължително е те да са с басейн и на не повече от 300 метра от плажната ивица. Новите вили, наред със задължителната градина с барбекю, често са окомплектовани също с минифутболно или баскетболно игрище.

За около 2000 евро на месец може да се наеме добре обзаведена вила, в която могат да се съберат между 10 и 20 души. За сравнение - за част от апартаментите в презастроените курорти като Слънчев бряг и Златни пясъци се иска месечна тарифа от 1400 до 3800 евро за жилище, подходящо в най-добрия случай за семейство с две малки деца.

По-луксозните вили се предлагат за около 3000-4000 евро на месец. Ако се ангажират за цялото лято обаче, може да се договори по-нисък месечен наем. В повечето случаи цената включва и консумативите за вилата, което прави наемането на тези имоти по-изгодно за туристите, отколкото отсядането в хотел. Това става при гарантирано обслужване, почистване, смяна на спалното бельо и при заявка - снабдяване с храна и напитки. Сградата обикновено включва няколко отделно обособени апартамента, оборудвани с климатик, кухня, хладилник, кафе машина, кабелна телевизия.

През последните години към подобен тип имоти се ориентираха главно чужденци, натрупали опит с почивки в Испания, Португалия или Италия. От около две години този вариант започва да се предпочита и от някои българи. Посредниците в търговията с недвижими имоти обаче отчитат като слаб момент обстоятелството, че често собствениците надценяват имотите си и обявяват твърде високи наемни цени. Това пренасочва летовниците ако не към хотелите, то към ваканционните апартаменти, където могат да се договорят сравнително по-ниски наеми.

picture:1,20060628_3_2.jpg,
Турция

Ниските цени на жилищните имоти и неясната засега перспектива за членство на Турция в Европейския съюз я правят привлекателно място с потенциал в инвестициите във ваканционни комплекси по крайбрежието. В Турция, по подобие на българското Черноморие, се предлагат предимно апартаменти в т.нар. затворен тип ваканционни комплекси. Те имат собствени басейни, гаражи, охрана, осигурена поддръжка, търговски и рекреативни площи. Една от най-предлаганите дестинации е Бодрум.

Ваканционен апартамент, подходящ за не повече от четирима души, може да се наеме за около 1600 евро на месец. Наемането на по-голяма вила, която може да събере до 7-8 души, излиза между 2400 и 4800 евро на месец, в зависимост от локацията и екстрите. Повечето от имотите, които се предлагат (с изключение на маломерните), задължително имат няколко спални помещения, всекидневна, оборудвана вградена кухня с готварска печка, хладилник, кафе машина, абсорбатор, климатик, тв- и/или музикална система. Почти задължителни са също екстри като басейн, паркинг, градински грил и др.


Гърция

Най-скъпата дестинация в региона безспорно е Гърция. С големите исторически и туристически традиции страната се ползва с широка популярност сред чуждестранните туристи. Независимо от висококонкурентната среда, която създават по-евтини дестинации като България, Турция и Хърватия, гръцкият пазар на недвижими имоти по крайбрежието запазва потенциала си.

Част от наемните нива, които се искат в южната ни съседка, обаче понякога се оказват съизмерими и дори по-ниски от нивата в България. Ваканционен дом в Корфу, подходящ за петима в топ-сезона, се наема за 1260 евро. Приблизително за същата сума може да се наеме вила за четирима в Закинтос. Обектите включват стандартно обзавеждане - пълно кухненско оборудване, спални помещения, санитарни възли. Разполагат също със зелени площи, градински грил, собствен паркинг. На гостите се предлагат развлечения от типа на гмуркане, или наемане на лодка.

Модерна и луксозна вила в Итака, подходяща за шест души, може да се наеме за около 2100 евро. Освен традиционното оборудване, паркинг и басейн, гостите имат достъп до сателитно приемане, факс и интернет. На тяхно разположение е и частен тенис-корт. На съизмерими цени се предлагат и двойно по-големи вили в Родос, където туристите могат да се забавляват със спортен риболов, ветроходство или планинско колоездене.


Черна гора

Отцепилата се наскоро от Сърбия бивша федеративна република Черна гора още дълги години ще бъде в сянката на Хърватия. Малката държава, атрактивна преди всичко с прочутия си остров Св. Стефан, засега не успява да се наложи в категорията на страните, които дават добри възможности за вложения в имоти, тъй като инвеститорите продължават да приемат региона като рисков.

Същевременно собствениците на ваканционни имоти в Черна гора се опитват да отстояват сравнително високи цени, съизмерими с тарифите, които се искат за някои от най-популярните туристически локации в съседна Хърватия. В старинното градче Котор месечният наем на вила варира около 3400 евро. Луксозен ваканционен апартамент за двама се наема за около 2000 евро на месец в места като Котор, Св. Стефан или Будва. До 3000 евро стигат офертите за по-просторните апартаменти, подходящи за семейство с деца, или за четирима възрастни. Най-често това са имоти, които се помещават в сгради, наподобяващи големи вили и нямащи много общо със затворените комплекси по нашето Черноморие.


Хърватия

Сравнително чистата брегова линия на Хърватия, съчетанието с планински релефи и автентичната архитектура превръщат страната в интересно направление главно за западноевропейските туристи. Като цяло Хърватия попада в по-високата клиентска категория. Засиленият строеж на ваканционни комплекси през последните две години включва главно апартаменти, разположени в малки жилищни кооперации и вили. И тук, по подобие на Черна гора, ваканционните апартаменти по-често се помещават в сгради, които до голяма степен наподобяват на просторни семейни вили.
picture:_3.jpg,
Едни от най-популярните, но и най-скъпи дестинации остават Истриа (най-големият полуостров на хърватското крайбрежие) и перлата на Адриатика -Дубровник. Прилично студио за двама в региона около Дубровник се наема за над 2200 евро на месец. За имоти, разположени на топлокация и с повече екстри, цената може да достигне 3500-4000 евро.

В някои от морските градове, които не са с толкова популярен имидж, нощувките във ваканционни апартаменти са съизмерими с тарифите, които се искат в някои от презастроените и пренаселени български курорти като Слънчев бряг например. В Задар, Сплит или Цавтат непретензиозен апартамент може да се наеме за около 60-65 евро на ден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА