Last news in Fakti

30 Юни, 2006 00:00 989 0

Белослав търси инвеститори за свободни терени

  • белослав-
  • езерото-
  • дичев-
  • между
Между 5 и 20 евро/кв.м е цената за земеделска земя близо до Белославското и Варненското езеро, съобщи кметът на Белослав Емил Дичев.

През последната година стойността на земята се е увеличила значително, като основната причина е засиленият инвестиционен интерес към общината. Той е съсредоточен основно в районите около езерото и канала, където цената на земеделската земя е между 25 и 30 евро/кв.м. При всяко заседание на специализирания експертен съвет в Белослав се разглеждат и одобряват между 5 и 7 подробни устройствени планове за застрояване и искания за промяна в статута на различни терени.

В момента на територията на Белослав има свободни над 2000 дка общински терени, които са относително компактни по размери. Основната част от тях - около 1200 дка, са незаявени по чл.19 от Закона за ползването на земеделските земи. Това означава, че за тях има влязъл в сила план за земеразделяне и ако не бъдат потърсени в срок от 10 години, площите ще станат общински, уточни Дичев. По думите му, ако този срок бъде съкратен от парламента, инвеститорите ще бъдат насърчени още повече. Сега почти всяка седмица има запитвания от различни наши и чужди компании. Проблемите пред потенциалните инвеститори са, че в района на езерото близо 95% от терените са частни и с много наследници, коментира още Дичев.
На територията на Белослав е съсредоточена голяма част от машиностроителния бизнес във Варненска област. Край езерото са разположени мощностите на "МТГ Делфин", "Енергоремонт", "Трансстрой", "Минстрой", "Трансинс", "Инхом", фериботния комплекс, ТЕЦ "Варна" и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА