Last news in Fakti

20 Август, 2009 00:00 724 0

Терени край Пловдив поевтиняха с до 50%

  • града-
  • цените-
  • пловдив-
  • пазара-
  • строителство-
  • между-
  • терени-
  • около
От началото на годината цените на строителните терени във и около Пловдив са намалели с 15-20%, сочат данни на агенция "Тракия".

Само в околностите на града намалението е 30%, като в сравнение със същия период на миналата година спадът е между 45 и 50%, смятат от агенция "Пловдив комерс". Ценова корекция обаче не се наблюдава на хубавите локации в града.

Най-привлекателни за покупка са терените в подножието на Родопите за жилищно строителство, където цените са между 50 и 80 евро на кв. м, и по "Карловско шосе" за промишлено строителство. Особено апетитен за нежилищно строителство е районът около летището, което наскоро откри нов терминал и започна да осъществява пасажерски полети. В този район има много оферти за 10-20 евро на кв. м, като цените за терени със сменен статут стигат до 30 евро на кв. м.

Като привлекателни за покупка в близост до Пловдив от "Томакс" посочват Беласица и Марково, където цените са между 40 и 50 евро на кв. м. От началото на годината спадът в този район е 4-5 евро. Според "Пловдив комерс" търсене на парцели около града има основно с цел изграждане на селища от затворен тип.

Пазарът на строителните терени е много по-инертен и се променя по-бавно в сравнение с жилищния сектор, който вече започва да показва признаци на възстановяване. Новите проекти са извън краткосрочните планове на строителите, които заради невъзможност да продадат завършените си обект, решават вместо това да ги отдават под наем, но дори и тези оферти не срещат отклик на пазара, коментират от "Тракия". За разлика от пазара на парцели на пазара на жилища започват да се появяват купувачи, които търсят имоти в най-ниския ценови сегмент. В момента средната цена на жилищата в града е 500-550 евро на кв.м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА