Last news in Fakti

17 Юли, 2014 17:57 9 834 1

Инж. Глосов: фирмите са поставени на колене

  • строители-
  • фирми-
  • задължения-
  • инж. глосов-
  • ксб
Инж. Глосов: фирмите са поставени на колене - 1
Снимки: М. Богданова ©

Днес от Камарата на строителите в България (КСБ) препоръчаха на строителните компании, на които не им е платено за вече извършени дейности по важни инфраструктурни проекти, да преминат към процедура за подписване на Акт 10 по Наредба 3/2003 г. за спиране на строителство. Отговор на въпросите, защо трябва да се подпише въпросния акт, каква е дължимата сума и колко фирми са се обърнали за помощ към КСБ, даде за читателите на imot.bg инж. Светослав Глосов, председател на КСБ.

- Инж. Глосов, на каква стойност възлиза сумата, която не е изплатена към момента?

- Нямаме точни данни за сумата, но е около 1 млрд. лв. по европейски програми.

- От колко строителни фирми са постъпили запитвания към Камарата на строителите в България?

- Над 10 фирми са задали въпроса как да процедират и какво да правят, защото проблемът е двояк. От една страна фирмите са поставени на колене, тъй като не им е плащано повече от три месеца, а от друга тези фирми имат подизпълнители, за които образно казано, и 10 000 лв. са фатални. Не могат да се издължат на подизпълнители, на доставчици, за работни заплати. В същото време не могат вече да осигурят доставки на материали и да изпълняват проектите. От там не могат да гарантират за сроковете.

Единственият начин фирмите да не бъдат уязвими относно санкции по срокове е да подпишат Акт 10. Това е документ по българското законодателство, който казва защо се спира обектът. Това е акт за спиране на строежа. Причината „неразплащане” съгласно Закона за задълженията и договори е сериозна причина, че е нарушен договорът и че има повод за спиране на строителството. Така че, ние друго не може да препоръчаме на фирмите, освен да работят по българското законодателство.

- Кога виждате, че ще може да бъде решен времево проблемът?

- Това не зависи от нас. Зависи от българската държава. За да се работи по един европейски проект, българската държава трябва да поеме финансирането на проекта, след което парите да бъдат възстановени от съответната програма на Европейския съюз. Това, за съжаление, не се случва в момента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор