Last news in Fakti

10 Август, 2006 00:00 1 069 0

Индустриална зона върху 795 дка за 100 млн. лв. край Айтос

  • зоната-
  • айтос
Инвестиции за 100 млн. лв. могат да бъдат привлечени в планираната за изграждане индустриална зона край Айтос, съобщиха от общината. Средствата ще бъдат вложени на площ от 795 дка. Идеята е индустриалната зона да привлече български и чуждестранни инвеститори и да предложи условия за незабавно започване на малки и средни екологично чисти производства. Зоната ще се менажира от новорегистрирано акционерно дружество „Индустриална зона Айтос" АД, в което общината ще има 49 на сто от капитала. Най-вероятен съдружник на айтоската община в амбициозното начинание ще бъде "Квинтесенц кепитал" АД.

Теренът, където ще бъде разположена бъдещата индустриална зона, все още е земеделска земя, каза Евгени Врабчев, кмет на Айтос. Намира се вдясно от изхода на пътя за Бургас, след бензиностанцията на "ЛУКойл" между шосето и железопътния възел. Терените там са засолени, заради високите подпочвени води, и не стават за производство на селскостопанска продукция. Идеята ми за промишления парк дойде преди няколко години. Всеки инвеститор иска теренът, който ще ползва да е с променен статут, а не да си губи времето с бюрократични формалности. Заедно с това парцелът трябва да има всичко необходимо ¬ електрозахранване, водоснабдяване и канализация, както и удобни транспортни комуникации. Тепърва ще създаваме дружеството, което ще изгражда тази инфраструктура, добави айтоският градоначалник.

Първата стъпка за реализацията на проекта за индустриалната зона е промяна на статута на земята, като тя се преотреди за промишлено строителство, каза още кметът на Айтос. В тази връзка имаме решение за изработването на общ устройствен план, който ще бъде готов до около месец. Надявам се в рамките на една година да привлечем няколко инвеститора за зоната. Вече има конкретен интерес от текстилни фирми от Турция и Италия. След началото на работа на зоната още много други инвеститори ще научат за нея и ще решат да дойдат при нас, добави Врабчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА