Last news in Fakti

5 Април, 2022 15:51 1 992 6

Липсата на пари остави град без нова детска градина

  • айтос-
  • детска градина-
  • строеж-
  • пари-
  • правителство-
  • решение

Айтос чака решението на правителството, за да продължи строежа

Строителството на новата детска градина в Айтос, която е на мястото на бившето детско отделение, е замразено. От известно време тежките машини са спрели своята дейност и няма никакво движение около мечтания на айтоските родители проект. Средствата са заделени, но трябва решение на Министерския съвет за финансирането, каза кметът Васил Едрев, цитиран от Флагман.бг.

Строителството на забавачницата започна в края на август миналата година, след като през 2020 г. Община Айтос кандидатства за финансирането на проекта по Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища за периода 2020-2022 г. Общината получи одобрение за 3 000 000 лв. за изцяло нова детска градина.

От началото на строителните дейности до момента по сметката на изпълнителя са били преведени средства само по една фактура, като чака пари още по 3 фактури с големи размери. Това е причината временно да е замразил строежа и ще продължи след изплащането на средствата. Проблемът не е само при обекта в Айтос, а във всички общини, одобрени по тази програма, обясни още Едрев.

Общината вече е готова с проектобюджета за 2022 г., допълни градончалникът. Тази година финансовата рамка е на стойност 34 млн. лв. – с 1,8 млн. лв. повече от 2021 г.

Средствата са равномерно разпределени по всички сектори, увери кметът на Айтос. „Постарали сме се всички сектори да бъдат задоволени. За всички имаме достатъчно средства. И през тази година ще изпълняваме инфраструктурни проекти. Приоритет в Бюджет 2022 ще бъде да се справим с всички предизвикателства, които предстоят през настоящата година – цени на тока, децата в детските градини да бъдат нахранени, да има отопление за всички ни, заплатите да бъдат запазени, дори и малко да бъдат увеличени – нормално функциониране на всички общински сфери, и да имаме съвсем малък запас“, обясни Васил Едрев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буко Баламата

    17 2 Отговор
    Абе нали за бежанците има по 40лв на ден и безплатно здравеопазване.Сега вие ще почакате малко 10-15г с вашата детска градина.
  • 2 Продажно

    14 2 Отговор
    Бойко Борисов хариза 6 милиарда на ФАЩ за ретро самолети! Колко детски градини, болници и пр. можеше да бъдат построени и издържани с тях??? Кого, ще пазят тези самолет, като държавата изчезва!

    Коментиран от #3

  • 3 Калитко

    13 4 Отговор

    До коментар #2 от "Продажно":

    И няколко милиарда за газопровод на Путин дадохме!
  • 4 Липсва

    2 5 Отговор
    защото чакат плочата да стегне да разкуфражират и да продължат.....За това са спряли м и с и р к и.
  • 5 ivanov

    1 0 Отговор
    Точно такива проекти като почнат да спират здраве му кажи а иначе нови и стари много знаят
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.