Last news in Fakti

22 Август, 2006 00:00 697 0

В центъра на София може да се купи жилище и срещу 600 евро за квадрат

  • имоти-
  • цените-
  • център-
  • момента-
  • около-
  • софия-
  • изключително-
  • интерес-
  • няколко-
  • които-
  • бързо-
  • тенденция-
  • жилища-
  • града-
  • пазара-
  • близост-
  • място-
  • сгради
Центърът не е това, което беше. Под тази максима могат да се обобщят последните тенденции на пазара на жилищни имоти в доскоро най-атрактивната зона на София.

, Снимка: Imot.bgВъпреки че епизодично се появяват инвеститори, готови да закупят и обновят цяла жилищна сграда в района около бул. "Витоша", подмладяването на тази част на града остава далечна перспектива. Високият му имидж се поддържа от елитните търговски площи по партерите, но интересът към жилищната част се променя. Като най-добра алтернатива към момента се очертава промяната на статута и на ниските етажи и превръщането им в имоти за административни нужди. Така преходът ще бъде по-бърз и по-малко болезнен за настоящите собственици на огромни неподдържани жилища. Факт е, че до момента, в който държавата и общината не наложат своя адекватна политика по отношение на стопанисването на сградите, визията, а оттам и цените на тези жилищата няма да се променят драстично и съобразно общата тенденция на ръст на пазара.

През последните месеци предпочитанията на хората със значителни финансови възможности се изместиха към затворените комплекси в покрайнините на града, тъй като те предпочитат да живеят далеч от шума и мръсотията на ситито. В световен мащаб това е позитивна тенденция, тъй като тази група от купувачи притежава и свой втори дом - в близост до работното място, административните сгради, елитните училища и болници, които използват през седмицата. Профилът на тези клиенти предполага аристократично поведение и изисквания към съседите и обкръжаващата среда. Единствената категорично обособена като елитна зона в София остава тази в близост до Докторската градина. Поради изключително слабото предлагане (по една нова оферта на тримесечие) цените и инвеститорският интерес там лавинообразно нарастват. Продажните цени около „Оборище" тръгват от 1100 евро на кв.м и достигат до 2000 евро. Поради своя имидж това е и най-престижното за наемане място в града. Сградите тук също са стари, но добре поддържани. А и процесите на подновяване се развиват по-динамично. Няколко основни фактора обособяват големия интерес - високият процент зелени площи, добрата комуникативност, близостта до централни клонове на банки, до ключови държавни и административни сгради, както и наличието на училища с изключително висок рейтинг.

Ако районът на Докторската градина е най-елитният, то най-бързо развиващият се в момента централен район е този около Руски паметник. Той обхваща карето от булевардите „Сливница", „Александър Стамболийски" и „Скобелев", както и кварталите „Банишора" и Зона Б-5, Б-18 и Б-19. Там все още има свободни терени и схлупени къщи, подходящи за събаряне, и предстои новото строителство да обнови тази зона. По отношение на цените най-динамичен към момента е квартал „Банишора", който доскоро не попадаше в зоната на широкия център. Инвестиционните процеси тук са най-бурни. Причината - районът не е толкова елитен, но е с добро местоположение, в близост до идеалния център и бързи връзки с другите райони на София. Продажните цени тук започват от около 600 евро и достигат до 850 евро. Живот на района вдъхна и булевард „Тодор Александров", който окончателно се оформи като една от основните бизнес артерия. Там се появяват нови бизнес центрове и представителства на големи банки. Най-апетитни в този район са старите къщи или сгради, които може да се съборят и на тяхно място да се построят нови. По тази причина се счита, че това ще е най-бързо развиващата се част от столичния център. Интересът на инвеститорите към малките парцели е голям, но предлагането е незначително. Причините са няколко - терените са малки и с много собственици, което прави процеса на договаряне доста труден. Това обяснява факта, че част от имотите край оживения столичен булевард пустеят. Ценовите нива на парцелите от двете страни на булеварда се движат от 1050 до 1300 евро за квадратен метър. Обезщетенията, които собствениците на имоти там получават, са в размер на 25-30% в зависимост от местоположението. Появява се предлагане на нива до 35%, но инвеститорите считат тази цена за нелогична и не я плащат.

Новата тенденция на пазара на недвижимите имоти в идеалния център е засиленият интерес към малки жилища от 55-65 квадрата. Малките двустайни апартаменти изместиха едностайните по ценови показател и по търсене. Купувачите се насочват към малко по-големи жилища заради по-добрата възвращаемост на тази инвестиция. Причината е, че този тип имоти се отдават по-лесно и по-бързо под наем. Най-често наемателите са държавни служители, представители на висшата администрация или на високи позиции в частни фирми.

Очакванията на експертите са в близките години тези тенденции да се задълбочават, като разликата в цените и имиджа на отделните централни зони се увеличава. Така само след няколко години да си роден в центъра на София ще продължава да бъде изключително престижно, но ако искаш да демонстрираш висок стандарт, ще трябва подробно да обясниш къде точно живееш.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА