Last news in Fakti

8 Септември, 2006 00:00 834 0

Ню Йорк отстъпи на Лондон лидерството в цените

  • лихвите-
  • година-
  • стойност-
  • имоти-
  • жилищата-
  • квартали-
  • собственост-
  • агенция-
  • жилища-
  • млн usd-
  • със същия период
,Най-луксозните жилища в най-реномираните квартали на Лондон стават все по-сериозно предизвикателство за търсещите капитализация на средствата си чрез недвижима собственост, съобщава американското онлайн издание dallasnews.com, което се позовава на проучване на изследователската агенция на CB Richard Ellis Hamptons International.


Цифри

5715 USD/кв. м е цената на апартамент в тези квартали. Жилищата в добрите, но спадащи към по-скромния ценови спектър зони на града се предлагат срещу 2300 USD/кв. м. Възпетият от легендарния Синатра Ню Йорк бледнее пред тези цифри със своите 5100 USD/кв. м в най-луксозните си райони и 1900 USD в по-достъпните квартали.


Търсене

Високите цени обаче не притъпяват интереса към недвижимата собственост в английската столица. Активността на пазара на недвижимите имоти там остава относително голяма, което от своя страна предполага запазване на възходящия ценови тренд и през идните месеци. Специалистите обясняват създалата се ситуация с постоянните нива на лихвите за последната една година във Великобритания - обстоятелство, безспорно благоприятстващо развитието на пазара на жилища.

В резултат на това благоприятно стечение на обстоятелствата цените на жилищата на стойност над 2.9 млн. USD регистрираха среден ръст от 21% към края на август в сравнение със същия период на миналата година. Но е трудно да се предвиди развоят на събитията в дългосрочен план, тъй като лихвите в старата европейска столица се повишиха неочаквано миналия месец.


Отвъд океана

На щатския пазар на имоти се наблюдава обратното явление. Там лихвите претърпяха 17 последователни повишения и това даде своето отражение върху цените. В Манхатън средната цена на луксозни апартаменти, изчислена като горните 10% от всички транзакции, е била 5 млн. USD през второто тримесечие, което отбелязва 3% понижение в сравнение със същия период на миналата година, когато са били достигнати рекордните 5.2 млн. USD, сочат данните, обявени от Miller Samuel, имотна агенция със седалище в Манхатън.

Експертите предупреждават, че е трудно да се даде общовалидно обяснение на тези тенденции. Ясно е обаче, че привлекателността на Лондон в очите на чуждестранните вложители в имоти се дължи до голяма степен на стратегическото значение на града като водещ световен финансов център. Най-скъпият имот е купен от индийския магнат Лакшми Митал на стойност 133.2 млн. USD през април 2004 г.


Чуждестранни инвестиции

Данни на имотната агенция Knight Frank
- сочат, че в Англия над 51% от жилищата на стойност над 3.8 млн. USD са притежание на чуждестранни граждани.
- Чужденци държат 34% от този тип жилища в Ню Йорк.
- В Париж само 27% от суперлуксозните домове не са собственост на граждани на Франция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА