Last news in Fakti

4 Октомври, 2006 00:00 1 078 0

Боровец и Пампорово - много супер, но на думи

  • проекта-
  • самоков-
  • супер-
  • съоръжения-
  • перелик-
  • предвижда-
  • боровец-
  • около-
  • трябваше-
  • център-
  • главболгарстрой-
  • бъдат-
  • плановете-
  • обаче-
  • боровец-
  • изграждане-
  • преди-
  • проектът-
  • туристически-
  • сдружения-
  • устройствен-
  • изграждането-
  • спортно-
  • писти-
  • строителството
Туристически инвеститори чертаят велико и богато бъдеще за Родопите и Рила. По-точно Пампорово и Боровец. Но в тези истории митовете са повече от реалността.


"Супер Боровец"

За проекта "Супер Боровец" се заговори преди няколко години. Първите въпросителни пред него започнаха да изникват още с падането на правителството "Сакскобургготски" от власт. Голямата суматоха около бъдещето на проекта обаче настъпи след убийството на банкера Емил Кюлев. Причината е, че именно неговата фирма "Контракт 99" в самото начало имаше 51% в създаденото специално за изпълнение на проекта инвестиционно дружество - "Рила-Самоков 2004". Община Самоков участва с 25%, а 16% са на "Главболгарстрой". 8% бяха собственост на "Енергокомплект", но след продажбата им те бяха разпределени поравно между "Главболгарстрой" и "Контракт 99".

След кончината на банкера настана смут не само сред останалите акционери в дружеството, но и сред евентуалните дребни и средни инвеститори в региона. Кардиналният въпрос беше сведен до "Ще има ли проект и как ще бъде осигурено финансирането за него?" Неприятно сюрпризирани останаха най-вече някои по-дребни спекуланти, които избързаха да купят парцели в зоната около бъдещия проект с идеята да ги препродадат след време неколкократно по-скъпо.

Месеци след убийството на банкера дойде новината, че фирмата му остава в проекта. Някои от акционерите в дружеството инвеститор дори обявиха, че чужди банки са склонни да финансират изпълнението на проекта. Евентуалното му раздвижване беше запланувано за пролетта, а след това изтеглено за лятото, когато се очакваше да бъде направена първата копка на лифтовите съоръжения.

Междувременно кметът на Самоков Ангел Николов смело прогнозира, че в "Супер Боровец" се очаква да бъдат инвестирани близо два пъти повече пари от планираните. По предварителни оценки за реализацията на мегапроекта до 2009 г. трябваше да се привлекат между 150 и 200 млн. евро. Сред заинтересованите от участие градоначалникът сочеше както големи финансови институции, така и дружества, занимаващи се с изграждане на съоръжения за зимни спортове, но без да обявява имената им.

Зациклянето до известна степен се дължи на някои недоразумения сред акционерите в "Рила Самоков 2004", казват източници, пожелали анонимност. На даден етап дори се появи версия за евентуална продажба на проекта "Супер Боровец", но представители на инвестиционното дружество отрекоха слуховете.

Търканията между акционерите привидно бяха изгладени на провелото се през лятото общо събрание. Тогава беше решено всички сделки с имоти да се одобряват поне с 4/5 от гласовете на акционерния състав. Предложението беше направено от община Самоков. Другата сериозна промяна засегна разпоредителните сделки с имотите на инвестиционното дружество. Разрешаването им вече става не само с подпис на изпълнителния директор на "Рила Самоков 2004", но и с парафа на председателя на съвета на директорите, който е представител на местната власт.

Преди две седмици обаче избухна скандал около "Супер Боровец". Екологичните сдружения "Еко Рила" и "За Земята" алармираха, че ще се стигне до презастрояване на зоната и че мащабният национален проект е преминал изцяло в ръцете на "Главболгарстрой". По необясними за тях причини от проекта липсвал най-големият инвеститор - "Контракт 99". От екологичните сдружения бяха смутени, че подробният устройствен план, който отразява инвестиционните намерения на "Главболгарстрой" за строителство на ниската част, променя драстично одобрения през миналата година общ устройствен план на "Супер Боровец". Владимир Топчийски от сдружение "Еко Рила" разви версия, че спорният план предвижда изграждане на база с около 8000 легла. Зоната Нисък Боровец, която е първият етап за изграждане на зимния мегакомплекс, обхваща терените в непосредствена близост до Самоков и местността Пашаница, която се намира малко над съществуващия в момента курорт. Според одобрения през миналата година устройствен план на комплекса, предвидената леглова база беше 6000-7000 легла. По план сградите трябваше да са малки семейни хотели, ваканционни селища и апартаменти за продажба. В този район трябваше да се изгради и снежен стадион за деца, покрита писта и паркинги.

Според представителите на двете сдружения кметът на Самоков Ангел Николов планирал да одобри само със заповед още два подробни устройствени плана. Градоначалникът обаче беше категоричен, че устройствените планове за строителството ще бъдат обсъждани в общинския съвет през този месец след обществен дебат. Николов категорично отхвърли и версията, че обсъжданият план удовлетворява само интересите на "Главболгарстрой".

Факт е обаче, че главоломният старт на проекта, който беше заплануван за лятото, така и не се състоя. Според плановете изграждането на най-големия лифт по проекта, който трябваше да свърже т.нар. Нисък Боровец с връх Маркуджиците, трябваше да стартира преди около два месеца. По думите на кмета на Самоков плановете за съоръжението не само бяха изготвени, но и изпратени на най-големите производители на подобни съоръжения в света. Идеята беше да се изгради техническата инфраструктура - лифтове, пътища, ВиК-мрежа, електроснабдяване и т.н. , за да се пристъпи след това към строителството на хотели и заведения. Но засега само бъдещето може да покаже, дали мегаобектът ще остане само в сферата на проектите.


"Супер Перелик"

Преди няколко месеца държавата реши да подкрепи реализирането на спортно-туристически център "Перелик". Проектът за превръщането на Перелик в мегакурорт със спортни съоръжения за целогодишна рекреация датира поне от 15-20 години. Заради амбицията да се свърже с Пампорово и Мечи чал той отдавна си е спечелил името "Супер Перелик". Дали и той ще се окаже толкова супер, колкото и проектът за Боровец, времето ще покаже.

Със сертифицирането на проекта българската държава се ангажира да помага за реализацията. Летище до Смолян и 100-километров трилентов път от Пловдив до града се предвижда да бъде инфраструктурната помощ, която бюджетът ще окаже на бъдещия спортно-туристически център. Проектът предвижда под върха да се изградят 24 нови лифта и близо 55 км писти. Хотели не би трябвало да се строят, тъй като се предвижда да се използва съществуващата база на Пампорово. По-нататъшните планове са двата курорта да се свържат помежду си и след това с Мечи чал в един мегакомплекс за целогодишен туризъм.

Бъдещият спортно-туристически център "Перелик" ще обхване смолянските села Стойките, Гела, Солища, Стикъл и Мугла. Курортът ще включва система от писти, ски съоръжения, съоръжения за изкуствен сняг, 24 лифтови линии, заслони и подкрепителни пунктове на пистите, ски гардероби, просторни покрити паркинги, места за почивка, спорт и развлечения. Предвижда се той да се ползва през всички сезони - за трекинг, планинско колоездене, спелеология, тенис, плуване. На по-късен етап е предвидено изграждането на конгресен център и на голф игрище. За изграждането на съоръженията ще се използват вече обезлесени територии от гората. Строителството във високите части ще е ограничено, като над 1600 м надморска височина ще има само съоръжения за поддържане на лифтовете.

Цялостната инвестиция в "Перелик" се предвижда да бъде 225 млн. евро. 94 млн. евро се планира да бъдат инвестирани само през първите три години. Проектът вече е подкрепен с писмо от Банка ДСК. Акционери ще се набират публично - през борсата.

Ключов играч в проекта е смолянският бизнесмен Кирил Асенов. Предприятията му са обединени под марката "Арексим", а Асенов минава за един от крупните предприемачи в региона, близък до жълтата власт. Кум е на Любка Качакова, която е сред кръга юпита, вкарани от царя във властта. В момента Качакова е зам.-министър в ековедомството, а в предишния кабинет бе заместничка на Николай Василев в икономическото министерство.

Неотдавна кметът на Смолян Дора Янкова обяви, че общината е пред финала на сключване на договор със стратегически инвеститор на "Перелик". Разговорите с кандидат-инвеститора са на етап уточняване на финансовите и юридически елементи в договора. При преговорите е посочено, че досегашните разработки за писти с обща дължина 22 км могат да се актуализират с варианта ски пистите в бъдещия център "Перелик" да бъдат общо 82 км. Плановете са през следващата година да започне първият етап на изграждане на лифтовите съоръжения. Ключовият въпрос е дали плановете и реалността ще се срещнат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА