17 Октомври, 2006 00:00 892 2

АДСИЦ вече с над 3% дял от капитализацията на борсата

  • адсиц-
  • дружество-
  • според-
  • българия-
  • имоти-
  • моравенов-
  • данък-
  • капитала-
  • апостолов-
  • активите-
  • дружества-
  • трябва-
  • със специална инвестиционна
Пазарната капитализация на публичните акционерни дружества със специална инвестиционна цел към края на септември е над 345 млн. лв., което е малко над 3,15% от капитализацията на Българска фондова борса, каза по време на пресконференция днес Апостол Апостолов, председател на Комисията за финансов надзор.

По данни на КФН към шестмесечието на 2006 г. близо 43% от активите на българските АДСИЦ все още са пари, но този процент ще намалява с течение на времето. Малко над 19 на сто от активите на дружествата са инвестирани в земеделска земя, а 14 и 11% - съответно в терени и сгради. Финансовите активи и имотите в процес на изграждане са 4,50 и 4,16 на сто, докато вземанията заемат едва 2,82% от активите.

Законът за дружествата със специална инвестиционна цел е създаден на 1 януари 2004 г. Минимално установеният капитал за подобно дружество е 500 хил. лв., а първоначалното увеличение на капитала трябва да е минимум от 30 на сто, припомни Апостолов.

Увеличението на капитала на подобно дружество може да бъде направено само с парични средства, като задължително трябва да има и институционален инвеститор. Според определенията на КФН това може да е банка, застрахователно дружество, взаимен фонд, холдингово дружество и др.

Българските АДСИЦ са аналог на американските такива, които възникват през 1960 г., където делът на печалбата, която трябва да се разпределя, е 90%, както и в България.

Бързото развитие на пазара на тези дружества доведе до включването на три от тях (Eлана Фонд за земеделска земя АДСИЦ, Адванс Терафонд АДСИЦ и БенчМарк Фонд имоти АДСИЦ) в широкия индикатор BG40.

С последните промени в Кодекса за социално осигуряване се дава възможност на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване да инвестират до 5% в АДСИЦ, което ще повиши интереса към компаниите, допълни Апостолов.

Според Маню Моравенов, изпълнителен директор на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ, инвестициите в подобни дружества имат няколко предимства, най-вече нулевият данък и 7% данък върху дивидента. Фондовете са задължени да публикуват периодично актуализирани проспекти, като описват направените до момента инвестиции и бъдещите намерения.

Имотите на компаниите се обслужват от специално създадени обслужващи компании, на които се заплаща според устава, т.е. точно определена сума.

Сред недостатъците Моравенов посочи необходимостта от специално разрешение за преобразуване, сливане или вливане, както и необходимостта от пари за създаването и увеличението на капитала.

Предвид членството на България в НАТО и предстоящото приемане в ЕС, Моравенов смята, че ни предстои развитие на пазара на имоти и селското стопанство, а АДСИЦ тепърва ще се популяризират като средство за спестяване.

Мирослав Марчев от Price Waterhouse&Coopers заяви, че настоящият режим на данъчното облагане може да насърчи инвестициите в АДСИЦ. По настоящем получателят на дивидент плаща 7% данък, но той може да бъде избегнат по два начина – чрез спогодба за двойно данъчно облагане и от лица, членки на ЕС.

Бившият президент на националната асоциация на агентите на недвижимо имущество в САЩ Ал Мансъл заяви, че пазарната капитализация на търгуваните в страната АДСИЦ е 331 млрд. долара, което е с 138% повече, отколкото през 2000 г.

Според Мансън не всеки може да строи недвижим имот, но всеки може да си закупи акция на дружеството, инвестиращо в земя или имоти. Щатският модел за АДСИЦ е пренесен в Австралия, Белгия, Канада, Хонконг, Япония, България и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калоян

    0 0 Отговор
    Маню е откраднал 50 000 долара от фирмата, която управлява.
    Общия капитал, който е управлява там е 9 милиарда, които може би и тях ще открадне .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.