Last news in Fakti

22 Декември, 2006 00:00 1 420 0

Селищата на юг от Бургас стават гореща точка за имоти

  • района-
  • бургас-
  • които-
  • имоти-
  • созопол-
  • интерес-
  • предлагат
Засега основното търсене на ваканционния пазар е за апартаменти с площ около 60-70 кв. м в района на утвърдени курорти като Слънчев бряг, Свети Влас, Несебър и Равда. Тези райони са по-привлекателни поради популярността, която имат от години, и богатия избор от атракциони и забавления, които предлагат.

Тенденцията е този интерес, макар и по-слабо, да продължи и в бъдеще Същевременно се наблюдава и известно пренасочване на търсещите ваканционни имоти към селищата на юг от Бургас - Созопол, Приморско, Лозенец, Царево. Те постепенно изместват популярните курорти на север от областния град, в които като основни проблеми се очертават презастрояването и лошата инфраструктура.


Нови дестинации

Селищата на юг от Бургас все още предлагат спокойствие и отлични условия за почивка поради факта, че строителството не е достигнало толкова големи мащаби.

Цените на имоти в комплекси от затворен тип там се движат в диапазона от 650 до 1300 EUR/кв. м, като най-високи са те в района на Созопол. Инвеститорите стават все по-взискателни към имотите, които купуват, така че и строителните компании вече предлагат все повече удобства на собствениците на жилища.


Земята

В сегмента на земеделските земи и урегулираните парцели най-сериозно търсене се очертава отново в района на юг от Бургас. Голяма част от утвърдените строителни компании в областния град и от страната вече закупуват земеделски земи от 5 до 20 дка в близост до регулацията на населените места. Инвестиционните им намерения са свързани с изграждането на големи вилни селища от затворен тип.

Основният интерес е насочен към района на Созопол, където се търсят основно урегулирани парцели на първа линия до морето, с по-високи показатели на застрояване главно с цел инвестиция.


Търсене

Както през 2005 г., така и през 2006 г. ваканционните имоти продължават да бъдат сред най-атрактивните инвестиции. България и по-конкретно Южното Черноморие е избор главно на клиенти от английски, ирландски и руски произход, които са привлечени както от сравнително ниските цени, така и от добрия климат и красивата природа. Продажните нива се обуславят от различни фактори като местоположение, близост до морето, наличие на басейн, охрана, зелени площи и т.н.


Селата

От началото на 2006 г. се наблюдава засилен интерес на купувачите и към новопостроени еднофамилни къщи със самостоятелно обособени дворове към тях. Търсенето на този тип имоти е насочено към селищата, разположени на 20-25 км от Бургас, при ценови нива от 75 000 до 95 000 EUR. Като интересни локации в това отношение вече се утвърждават не само строящите се затворени комплекси в курортните градчета на юг, но и някои села като Медово, Димчево, Маринка, Ливада. В района на 20 км от Бургас около селата Изворище и Рудник, както и вилните им зони, все още ценовите нива на земеделските земи са от порядъка на 5-10 EUR/ кв. м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА