Last news in Fakti

18 Януари, 2007 00:00 765 0

Бригадирска зима по морето

  • които-
  • община-
  • място-
  • изграждат-
  • обекти-
  • млн евро-
  • фернандо роиг алфонсо
Много от хотелиерите в Слънчев бряг вече се страхуват от провал на летния сезон, тъй като има опасност стотиците обекти, които се изграждат, да не бъдат завършени в предвидените срокове. На туристическите борси в Лондон и Осло, които вече минаха, чуждите туроператори са отказали резервации за май заради строежите. Хотелиерите възлагат огромни надежди на борсата в Дания, която ще се проведе само след седмица.

Бясно строителство като от времето на бригадирското движение кипи по морето. Заради топлото време курортните селища са превърнати в строителни площадки. Колко точно хотели, жилищни кооперации, ресторанти и барове никнат в момента, е трудно да се каже. Официалните данни сочат, че до 31 декември 2006 г. само в община Несебър са били издадени 1600 строителни разрешителни. Голяма част от тях обаче са за преустройство, за временни обекти или гаражи, обясни главният архитект на общината Валентин Димов. В момента в Обзор се строят три нови огромни хотелски комплекса, всеки от които средно с по 700 легла. Новите градежи в Свети Влас надхвърлят 50. В източната част на Слънчев бряг се изграждат 7 нови хотела, а в западната - над 40. Още толкова са новоизграждащите се обекти в Равда. В община Созопол се строят около 30 ваканционни селища и комплекси. 15 суперлуксозни хотела никнат в Царево, Лозенец и къмпинг "Нестинарка".

Строителният бум вече пълзи и към планинските терени, които са отдалечени на километри от морския бряг. Испанската фирма "Кабланд" започва да изгражда ваканционно селище за 24 000 души в Поморийска община. Селището в местността Хижата близо до връх Биберна ще бъде разположено върху 2000 дка. Местността е историческа, тъй като от това място цар Симеон I е ръководил легендарната битка при река Ахелой.

Президентът на "Кабланд" Дарио Томалети обяви, че ще инвестира в проекта 53 млн. евро. Най-известният инвеститор, заявил намеренията си да строи по Южното Черноморие, е босът на испанския първодивизионен футболен клуб Виляреал - Фернандо Роиг Алфонсо. Той вече е изкупил 167 дка в община Царево, в границите на бившия къмпинг "Корал", върху които ще вдигне суперлуксозен курорт. Според предварителните планове Роиг ще инвестира 90 млн. евро. Самият той вече е бил в България, за да види имота си на място, придружаван от френския архитект Ги Пери - известен преподавател по архитектура в Харвард.

Според официалните документи три фирми се водят инвеститори на проекта - "Вида тур инвест", "Буена Виста" и "Имоист", която е дъщерна на най-големия фонд за недвижими имоти в Централна и Източна Европа "Имофинанс". За терена от 167 дка на морския бряг Фернандо Роиг Алфонсо е платил над 9 млн. евро. Той обаче е изявил желание да купи още 360 дка в съседство, които ще се превърнат в огромно игрище за голф. Негови посредници търсят и място за яхтено пристанище. Сградите ще бъдат решени в нетрадиционен архитектурен стил, а ваканционният комплекс ще бъде разделен на специални зони. Една от тях ще бъде само с 4- и 5-звездни хотели, подобни на тези в Сардиния и Южна Франция. В другата зона ще се изграждат само еднофамилни къщи, а третата ще бъде с кафенета, барове, скъпи ресторанти и развлекателни центрове. Строителството на ваканционното селище трябва да започне след два месеца и да посрещне първите си туристи през 2010 г. Последната огромна инвестиция, която стана известна преди броени дни, ще бъде в община Созопол до село Росен. Както "Стандарт" вече писа, индийски милионери в съдружие със световноизвестния български щангист Асен Златев ще вдигат там 30-хиляден град за не по-малко от 70 млн. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА