Last news in Fakti

25 Януари, 2007 00:00 1 120 0

Арх. Веселин Белинчев: Курортите се нуждаят от специфични правила за застрояване

  • които-
  • трябва-
  • сгради-
  • много-
  • строителство-
  • където-
  • години-
  • банско-
  • застрояване-
  • промени-
  • морето-
  • места-
  • благоевград-
  • архитекти-
  • начин-
  • стане-
  • града-
  • всички-
  • застрояват-
  • туризъм-
  • визия-
  • проекти-
  • други-
  • мисля-
  • българия-
  • строителството-
  • място-
  • архитектура

Арх. Белинчев, как ще се промени пазарът за българските архитекти след приемането на България в ЕС?
- Все още сме в очакване да видим какво ще стане. Вече навлязоха чужди фирми и имам малко притеснения, че пазарът за българските архитекти ще бъде ограничен. Мисля, че все пак ще се наложат добрите, качествените, доказали се архитекти. През последните години сме свидетели на един бум в строителството и реализацията на прекрасни модерни сгради. За жалост един голям показател, по който продължава да се строи в България, е евтиният архитект и възможността проектите да бъдат одобрени от общините. Затова се получават и много безобразни сгради - бързо построени, без необходимата компетентност и професионализъм. Виждаме и много грозни сгради, продиктувани изцяло от комерсиални интереси на инвеститора и липса на отговорност от архитекта.
Надявам се това да се промени в бъдеще и с влизането ни в ЕС да се повиши качеството, да се отдели повече внимание на приемствеността, хармонията, ансамбъла, който би бил в съзвучие с останалите сгради, както и да се изгражда подходящата среда. Не може в Копривщица или Боженци, където стилът е много установен, традиционен, да се прави сграда от стъкло или друг модернизъм.

Каква е идеята със знака, който замисляте да издигнете над Благоевград?
- Православният кръст, който сме замислили да бъде поставен на един от хълмовете в Благоевград, е една идея за символ на града, за обединение и разбирателство. Тази идея е съпроводена с няколко фактора. На първо място е връзката с духовната част на нашия живот, приемствеността на положенията, преклонение пред създателите и творците на духовното извисяване на народа ни, от друга страна -местоположението, визията от различни посоки - избрано е едно от най-високите места на града, а и гледката от него е великолепна.

Отдавна се спори за височината на строителството у нас и особено в столицата и по Черноморието. Говори се за изграждането на небостъргачи. Какво е вашето мнение?
- Да, в Бургас например би могло да има небостъргач. Но защо да е един? Защо да не са пет или десет, петнайсет? Добре е да се оформи цял квартал с небостъргачи. Аз лично мисля, че мястото, където сега се планира да бъде небостъргачът, ще унищожи част от рекреативната зона на града. Около Бургас има достатъчно други пространства, където би могъл да се оформи цял един финансов квартал. Би трябвало сградите да бъдат изследвани като силуети откъм морето и сушата. Всичко е възможно след съответното изследване, проучване и концепция, които са задължителни преди всяко започване на ново строителство. Всичко е въпрос на финанси и съчетаване с околната архитектура. Трябва да има подкрепа и от други сгради. Да не говорим, че има доста сгради с безличен характер, нуждаещи се от реновация. Има много да работим върху облика на нашите градове.

Вашето студио "Пирин дизайн" е ангажирано и с градоустройствените промени. Предвиждат ли се проекти в тази връзка и най-вече ландшафтни?
- Всяко населено място трябва да изработи индивидуална политика в това отношение и постоянен колектив да отразява непрекъснати промени в урбанизирането на населеното място. Да се съхраняват и обогатяват зелените площи трябва да стане амбиция на всички институции. В Благоевград преди години имаше залитане да се застрояват всички градинки, сега положението е овладяно, но след специална законова уредба.

А можем ли да говорим за български стил в архитектурата?
- Това е относително понятие. Възрожденският стил, който възприемаме като български, се прилага в Банско и в доста от подбалканските градчета. Той е с уникални пропорции, визия и внушения и който е овладял добре тези особености, въз основа на които са изграждани възрожденските сгради, получава добри резултати.
Българската архитектура в момента е космополитна, твърде разнопосочна и разностилна, бих казал. Колегите се влияят от най-новите сгради в Дубай например, други - от еклектизма на западни проекти. Но бих казал, че има и много добри примери в българската архитектура. Това се вижда и на прегледите, които се извършват всяка година. Винаги има нещо ново, оригинално и впечатляващо.
Ръководеното от мен ателие е доста интензивно в разработката на проекти - предимно в Югозападна България. Аз винаги се стремя те да имат характер и дух. Понякога наистина много споря с инвеститорите, докато ги убедя в своята правота по отношение на застройката, визията. В Банско вече имаме няколко комплекса със специфична визия във възрожденски стил. В Благоевград - модерен бизнес център в центъра на града. Наскоро започна по наш проект изграждането на ново ваканционно селище в Созопол - къщите и обстановката около тях са в традициите на старите созополски улици - надявам се да стане едно от интересните места по българското Черноморие.

Не са ли вече твърде презастроени някои територии от планината и крайбрежието?
- Така е. Не може 100% от земеделските земи да се застрояват. Трябва да се подберат и да има начин как да стане това - с подробни устройствени планове (ПУП) и фиксиране на земите, където да бъде извършено застрояването. Всяка зона има нужда от комуникации, водоснабдяване, електроснабдяване, пътища, от цялата инженерна инфраструктура, не може 50 години да се строи една зона. Мога да дам пример с Гърция за начина на застрояване на крайбрежието и на туристическите зони. Там земеделски земи променят предназначението си и се застрояват само при положение че са минимум 4 дка, и се разрешава само 200 кв.м. застрояване. Ако се закупят още 4 дка, не се разрешават още 200 кв.м, а само 10% отгоре. Така в Гърция се овладява ситуацията и се предпазват от грешките, които ние допускаме със застрояването на първа линия и презастрояването по морето. Ако хипотетично допуснем, че цялата крайбрежна зона представлява частни земеделски земи и можем да ги преотредим, на практика никой няма да има достъп до морето, дори и като визия.
Има и една концептуална грешка в този начин на застрояване - в такъв смисъл, че ние не развиваме туризъм по начина, по който сега строим и продаваме на чужденците. По този начин чужденците получават собственост, която могат да ползват, когато пожелаят. Но те вече не са туристи или са ограничени туристи. Един турист оставя парите си в хотела, магазините и историческите места, които могат да му се покажат от туроператора, но когато има собственост, туристическият бизнес се нарушава. Това е моето виждане, след като от 20 години се занимавам със строителство на туристически хотели и ваканционни селища.
Друга грешка е строителството на големи комплекси. Дори в нашите среди се коментира, че колкото е по-голям комплексът, толкова е по-ниска себестойността и са по-големи печалбите. Аз се опитвам да убедя инвеститорите, с които контактувам, че по-малкото е по-качествено като продукт и повече като печалба.
В държавна политика трябва да се превърне развиването на семейния туризъм, тъй като туристите, които очакваме и на които разчита нашата страна сега, са пенсионери или по-слабо платежоспособни граждани на западните страни.

Банско ли е хит в планинското строителство?
- Банско е един от най-бързо развиващите се райони, с огромно строителство дори в европейски мащаби. Но вече има отлив. Последствията от голямото застрояване се виждат. Трябва може би да се прецизират нормативите за Банско, морето и въобще за всички курортни места, където искаме да развиваме туризъм. Сега ние прилагаме нормативите за отстояние, височини, изисквания за разстояние като в една централна градска част. За курортните зони трябва да има по-специфични правила, изготвени от екипи от специалисти архитекти, икономисти, ландшафтни специалисти, урбанисти, археолози, историци, лесовъди, еколози. Сега се изгражда нещо смесено - курортно-жилищна зона с неизбежните при този начин на застрояване проблеми за паркиране и обслужване. Дано не се получи такъв негативен резултат - да се построят огромни спални и след време да се наложи да се събарят.

Не закъснява ли промишленото строителство за сметка на курортното?
- Навсякъде се строят само жилищни сгради с туристическо предназначение, без да се оформят зони за лека промишленост. Хората, които продават земите си, имат измамното усещане, че си оправят положението, получавайки пари, които те не влагат в нещо дългосрочно. Трябва да се мисли върху дълготрайната инвестиция и това, което населението ще придобие като дивиденти в бъдеще.
Мисля, че всичко опира пак до предварителни проучвания, концепции, които трябва да се разработват от разширени проектантски колективи, които да изследват къде да има съответното строителство. През последните години има драстично хаотично навлизане в природната среда, което неминуемо ще доведе до обратен ефект. Ние трябва да съхраним природата, природните дадености, феномените за един по-висок жизнен стандарт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА