Last news in Fakti

5 Февруари, 2007 00:00 492 0

Българските имоти все още най-популярни за британците сред новите пазари

  • българия-
  • пазари-
  • имоти-
  • въпреки-
  • списанието-
  • според-
  • които-
  • испания-
  • place-
  • цените-
  • все още-
  • въпреки това
България е все още най-предпочитана от британците страна за инвестиция в имоти сред останалите нововъзникващи пазари, показва класация на февруарския брой на британското списание A Place in the Sun. В общата класация България се нарежда на трето място като най-популярна за инвестиции след установените пазари Испания и Франция.

Подобни са и заключенията на компанията HiFX, специализирана във валутни преводи и консултации. По думите на Марк Бодега, маркетинг директор на компанията, световните пазари на имоти са избегнали срива, който някои пророци предсказваха. Въпреки това обаче е имало видимо забавяне на ръста на цените.

„И през 2006 г. Франция и Испания останаха фаворити за покупка на имот. Въпреки това очевидно е, че утвърдените пазари губят позиции пред няколко нововъзникващи инвестиционни дестинации като България, Дубай и Кабо Верде“, казва той.

Според него чуждестранните пазари на имоти вече не са „запазена марка“ единствено за по-заможните британци. Евтините имоти, които много от тях предлагат, в съчетание с непрестанно увеличаващите се цени на имотите и лихвени нива във Великобритания, са накарали все по-голяма част от гражданите на Острова да насочат интереса си към по-екзотични дестинации.

От HiFX коментират, че въпреки поскъпването на страни в Централна Европа като Полша и Унгария, които са по-скъпи от България, те все още предлагат много атрактивни възможности. Според редица представители на сектора тази тенденция ще се запази и през 2007 г.

Въпреки това от класацията на списанието A Place in the Sun става ясно, че в челната десятка място намират все още доста утвърдени пазари. България е следвана от Турция, Кипър, Гърция и Португалия.

Според списанието около половин милион британци живеят или притежават имот в Испания. Наред с това може да се допусне, че там все още има „неоткрити“ или подценени места като Уелва, Алмерия и Кордоба, където цените са отчели значителен ръст в последните години.

От списанието смятат обаче, че в резултат на свръхпредлагането на имоти в някои части на България засега цените най-вероятно ще се задържат сравнително ниски и британците, които са дошли с нагласата за големи печалби от увеличената стойност на имота, „ще трябва да почакат“.


36-те най-популярни места за покупка на имот според анкета на списанието A Place in the Sun

1. Испания
2. Франция

3. България
4. Турция
5. Кипър
6. Гърция
7. Португалия
8. Италия
9. Кабо Верде
10. САЩ
11. Хърватска
12. Мароко
13. Карибите
14. Египет
15. Дубай
16. Канада
17. Тайланд
18. Черна гора
19. Южна Африка
20. Австралия
21. Унгария
22. Бразилия
23. Нова Зеландия
24. Полша
25. Гоа
26. Естония
27. Румъния
28. Австрия
29. Германия
30. Лапландия
31. Малта
32. Мавритания
35. Словакия
36. Швейцария


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА