Last news in Fakti

16 Февруари, 2007 00:00 319 0

Извадиха Рупите от “Натура 2000”

  • планове-
  • бъдат-
  • територии-
  • защитени-
  • около
Предложението на еколозите бе защитените зони да са около 33%. След шумни скандали обаче бяха направени корекции. Вчера министрите одобриха 16,23%, или 109 защитени зони за опазване на птиците и 15% от територията на страната по директивата за местообитанията да станат част от "Натура 2000". Около 45% от местата по тях се припокриват, обясни екоминистърът Джевдет Чакъров. Вън от мрежата остават още Шабленското езеро, Варненско - Белославското езеро, Галата, Провадийското - Роякско плато, местността Емине-Иракли, територии около Камчия, Шкорпиловци, Каварна, Албена и Кранево, реките Места и Камчия и др. Те ще бъдат повторно проучвани за наличието на защитени птици, животни и растения и едва тогава ще се решава дали да бъдат включени в екомрежата.

Подготовката на заповедите за обявяване на гласуваните защитени територии по директивата за птиците ще започне веднага след публикуването на списъка в Държавен вестник. Предложените от кабинета зони за защита на местообитанията преди това трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия. Това става след проверки на място и може да отнеме и две години.

Вън от мрежата остават и всички промишлени зони, урбанизирани територии и местата, за които има одобрени общи устройствени планове или подробни устройствени планове (основата за строителните проекти), преди издаването на заповедта за обявяване на защитената територия, обясни регионалният министър Асен Гагаузов. Това означава, че ако до октомври общинският съвет на Несебър например приеме устройствените планове за Иракли, дивата местност няма да бъде спасена от багерите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА