15 Февруари, 2020 10:45 11 513 12

Градът, в който зелените площи ще бъдат заменени от жилища

  • пловдив-
  • зелени площи-
  • жилища-
  • промишлени-
  • планове
Градът, в който зелените площи ще бъдат заменени от жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Все по-малко зелени зони и все повече строителство. Това може да очакват пловдивчани в следващите 20 години, ако най-важният документ бъде приет в предложения му вид. TrafficNews единствен пусна основните акценти в първичния вид на Общия устройствен план, който обаче вместо решения, дава предпоставки за изникването на нови проблеми.

Проектантите от „Булплан” готвиха стратегическия документ цяла година, за което получиха 700 000 лева. Основните параметри на строителството по зони вече бяха представени, но какво ще е развитието на зелените зони?

На първо място с просто око се вижда, че зелените петна по картата на Пловдив стават все по-малко, в сравнение със сега действащия основен документ. Въпреки уверенията на предишната власт, а и на новата,че зелените зони са приоритет, не се виждам нито една нова зелена зона с внушителни размери. Тъкмо обратното – в два големи парцела, които досега се водиха в ОУП зеленина, вече може да се строи.

Първият такъв имот е в парк „Отдих и култура” с площ от 140 дка. Това е една от големите болки на Община Пловдив, която загуби имота с обещанията там да се построи огромен увеселителен парк. Тогава тя апортира имота в публично-частно партньорство, което след това минимизира дяловете на Общината и на практика целият терен е в частни ръце. Досега той бе предвиден за озеленяване, но в новия ОУП се дава макар и минимална възможност за строителство.

Той е очертан в червено, което дава възможност да се изграждат съоръжения за спорт и атракции. Това означава, че 20% от терена може да се застрои със сгради до 4,5 метра височина. Хипотезите позволяват това да е само за спорт и атракции, но 20% от огромната площ, може да се направи чудесен частен клуб, чието точно предназначени вероятно ще бъде обвито в мистерия. Около Гребната база още няколко имота са изгубили статута си на зелени площи и са дадени с индекс СОП – предназначени за малко и средни предприятия с незамърсяващи функции. Въпросните имоти са точно покрай река Първенецка, където се влива в Марица. Вторият гребен канал също е даден в новия ОУП, което ще стане за сметка на площи, оцветени в зелено.

Съдбата на огромната поляна 20 дка до Синята църква на бул. „Копривщица” и „Свобода” също изглежда предрешена, тя е дадена за смесено-функционална зона, където може да изникнат жилищни комплекси. В „Западен” все пак има нови зелени площи – Гарнизонна фурна е дадена за направата на парк в ОУП и така много трудно може да се осъществи строителство там. Няколко неголеми терена около улица „Рая”, също отиват за озеленяване.

В район „Северен” също няколко имота, определени за озеленяване досега са със сменен статут.Така например 20-те декара край река „Марица” от западната страна на моста на УХТ са предвидени вече за СМФ2 – строителство до 25 метра височина. Още един такъв имот е премахнат до новата сграда на ПУ.

Добра новина все пак е, че целият имот зад хотел „Санкт Петербург” е даден за озеленяване и частните собственици не могат да строят нищо върху терена. Парк „Св. Иван Рилски” също е входиран в зелената система. Досега той бе част от междублоково пространство.

За сметка на това обаче зелената поляна, която е пред хотел „Санкт Петербург” на бул. „България” е с премахнат зелен цвят, като е дадена с червено. Това позволява на собственика на хотела там да започне строителство.

Мостът на Адата, на който очакваме от десетилетие нещо да се случи, вече е с друг цвят. Въпреки че той е почти частен, върху него до този момент не можеше да се прави нищо. Новият му статут е ЗСА, което позволява да се направи за спорт и атракции.

В район „Централен” почти няма разлика между стария и новия ОУП в озеленяването, като там са вкарани няколко междублокови пространства, които и досега са били зелени площи, но без отделен статут. Новият парк на кръстовището на „Мария Луиза” с „Източен” е записан като зелена зона.

Почти без промяна е район „Източен”, където зелените площи не се променят. Там обаче големият въпрос е какво ще се случи с казармите на „Гладно поле”. Повечето от тях са със статут СОО – за обществено обслужване, а покрай улиците е за жилищно строителство. При първия случай озеленяването е едва 20%.

Не така стоят нещата в район „Тракия”, от която ще бъдат отрязани най-много зони, които в момент са дадени за озеленяване. На първо място 53 декара, които в момента са зелени площи ще бъдат дадени безвъзмездно за направата на технологичен център и спортна база. PlantaSYST ще получат 23 декара на кръстовището на "Княз Борис" с "Цар Симеон" срещу право на строеж, а Локомотив Пловдив 29 декар за тренировъчна база. Със сигурност двата проекта, ще дадат добавена стойност на квартала и града, но по никакъв начин в ОУП не са предвидени други зони за компенсиране на зеленината.

Части от Ботаническата градина също са отрязани и то сериозно. Целият имот зад хотел SPS вече не е зелена зона. Според стария ОУП той се предвиждаше за озеленяване. Оказа се, че това е грешка на предишния проектантски екип на ОУП, тъй като този имот е даден за нова сграда за математическа гимназия. В новия план статутът на имота е за образование. Кметът Здравко Димитров вече даде предложение новата сграда на МГ-то да отиде на Пазарджишко шосе при другите две гимназии. Тогава актуален е въпросът какво ще има на въпросния терен зад хотела.

200-та декара срещу кметството в Тракия също ще бъдат застроени. Те бяха загубени то Община Пловдив след дългогодишни дела с наследници.

Остава и може би най-презастроеният район на Пловдив – „Южен”. Въпреки че чисто териториално това е може би районът с най-много поляни, това се дължи на факта, че има още редица местности със земеделски земи.В самите застроени зони обаче, те са кът. Макар в новия ОУП най-много зелени петна да се виждат там, това са малки междублокови пространства, които в другите райони не се дават като имоти с отделен статут. Това е нож с две остриета, тъй като на практика отделно обособени имоти от прилежащите блокове могат да попаднат по-лесно в частни ръце. Сравнено със сега действащия ОУП на бул. „Александър Стамболийски” са заличени два големи имота, отредени за зеленина. Орязана е и зелената площ зад комплексите „Оазис”, пише Trafficnews. Проектантите са помислили за най-бързо развиващите се квартали в района Остромила и Беломорски, където се определят две зони, които са дадени за паркове. Общински имот от 68 декара до базата на Ботев в Коматево също е предвидена за парк.

Обобщаващо определено може да се каже, че в новия ОУП не се вижда по никакъв начин намерението на Община Пловдив да разширява зелената система. Точно обратното – реже се на месо от различни имоти, които са предвидени за озеленяване. Други, които биха могили да бъдат озеленени въобще не са включени. В годишната програма за разпореждане на имоти общинска собственост са предвидени десетки имоти за продажба с големина между 400 и 1000 кв.м. Вместо кооперации там спокойно могат да се направят зелени ивици, с които да се разшири зелената зона.

Дали това ще се случи? Ще видим, когато Община Пловдив върне със своите забележки ОУП на проектантите от „Булплан”.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бетонояди

    58 3 Отговор
    Където стъпи герб трева не никне
  • 2 Същото е и в София

    30 2 Отговор
    А ужким нямаше да се строят.
  • 3 88888

    24 2 Отговор
    А дали общината решава в интерес на хората е това е ной- големият въпрос????? Като имам предвид Огромното Грозно Нещо , построено под формата на хотел- кутия до красивата стара сграда на Централна гара, не съм никак оптимист. Лошо, много, много лошо и отвратително грозно. И това в най- стария град в Европа- Пловдив. Направо ми се плаче.
  • 4 Гост

    28 1 Отговор
    Корупция и безхаберие.Алчността ще погуби хората.Как не разбират,че трябва да има пространство между блоковете,да има паркове и градини...Само за пара мислят,а това ,че не става за живеене такъв град никой не го интересува.Същата е ситуацията както в София.Ако пловдивчани си замълчат,ще страдат после много както софиянци.
  • 5 дю беш

    25 2 Отговор
    Мами-цата ви чи-футска ! Не се наядохте и настроихте ! После Пловдив бил мръсен град.Ами мръсен ще е,като се редуцират зелените площи. Това е все едно да се диша с един,или четвърт бял дроб.И тоя нов кмет-гербаджия тръгва по пътя на мамин Ваньо!!!!

    Коментиран от #12

  • 6 Plovdiv

    10 2 Отговор
    Този проблем е особено ясно изразен в Пловдив: Просто общината трябва да разшири границите си! В самия град няма вече площи за строителство, а възможностите са допълнително ограничени от малката територия на Община Пловдив - за сравнение - Община Бургас е в пъти по-обширна като площ.
  • 7 Някой

    13 1 Отговор
    МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА. Никой не мисли за здравето на хората всичко се прави в интерес на МАФИЯТА КОЙ купи терена срещу общината в тракия КОЙ разреши на Свинаря да купи парка зад Санг Петербург, сега и да строй пред хотела.ТАКА ще е като всички си мълчат изкрадаха Държавата а сега и въздуха.НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.
  • 8 ГЕРБ

    13 0 Отговор
    Винаги след избори прави точно обратното на това което обещава преди избори.

    По делата ще ги познаете...

    Вече дойде време да бутнем мафията, достатъчно краде и лъга.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Демокрация

    3 0 Отговор
    Партията една много малка фирма със супер огромна власт. Демократични избори, но не и демократично управление.
  • 12 Иван

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "дю беш":

    Прибрах се за точно 3!!!!дни време до Пловдив (иначе 10 години не бях стъпвал в България). За 3 дни се на гледах на мръсотия, на кучешки клоаки, на блокове, които изглеждат като след война. Улиците с дупки, дупки, дупки, кръпки в различен цвят, хлътвания, потъвания на асвалта... Ужас някакъв! Теренът точно пред блока се застроява с огромни кооперации, които, макар и красиви, няма да позволяват слънцето да се вижда от север, т.е., точно по обед. Направили градинка отпред, тя половината е без трева, пълна с боклуци и прах. Заставам пред входовете - осрано, опикано, прашно, с грозни надписи от всякакъв вид... Това, което искам да кажа - потресен съм от видяното! Общината може и да е виновна за много неща, но манталитетът е страшен и за мръсотията са виновни преди всичко пловдивчани.