Last news in Fakti

27 Август, 2014 17:57, обновена 27 Август, 2014 18:16 19 634 7

Нотариусите издават скици на имоти

  • нотариуси-
  • кадастър-
  • катранджиев

Днес между Камарата на нотариусите в България и Агенцията по геодезия, картография и кадастър беше подписано официално споразумение, с което се дава пълен достъп на нотариусите до системата на Агенцията по кадастър. По този начин се дава възможност всеки желаещ да извади скица на свои имот да го направи като отиде при нотариус, а не лично в Агенцията по кадастър. Другата промяна е, че ако примерно притежавате имот във Варна, но живеете в София, няма да ви се налага да отивате до офиса на Агенцията по кадастър в морската столица, а може да го направите като посетите нотариус в столицата или във всеки един друг град на страната.

„Над 4 години работихме с Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) за реализирането на тази идея. Услугата е факт след промените в Закона за кадастъра и имотния регистър. Това спестява много усилия, нерви и време. В момента в България има 613 нотариуса. Това дефакто са още 613 фронт офиса на Агенцията по кадастър”, коментира за Факти.бг, председателят на Камарата на нотариусите Красимир Катранджиев.

Друго предимство на издаването на скица с отдалечен достъп е, че цената е с 30% по-ниска, отколкото ако се отиде на място в офис на АГКК.

Как става самото издаване на скица? Лицето, което иска да получи скица за свой имот отива при нотариус. Той, от своя страна, пуска заявление и плаща за издаването на скица. В зависимост от платената сума скицата бива пратена под формата на PDF на нотариуса. Видовете услуги са три – обикновена, бърза и експресна. След това нотариуса разпечатва скицата, подпечатва я и я предоставя на клиента.

„Услугата е защитена чрез електронен подпис. Заявяването се извършва само и единствено от нотариуса. Важно е да се отбележи, че нотариусите имат неограничен достъп до системата на Агенцията и могат да виждат историята на имота”, уточни Катранджиев.

Към момента 18% от територията на страната е покрита с кадастрална карта, но обхваща 30% от съществуващите имоти у нас. През тази година започва и изготвянето на кадастрални карти на 8 района в София – Слатина, Подуяне, Илинден, Изгрев, Красно село, Възраждане, Лозенец и Триадица и на 13 областни центъра, сред които са Казанлък, Свиленград, Костинброд, Бяла, Радомир, Аксаково, Брегово, Бяла Слатина и други. За 2014 г. са отпуснати 10 млн. лв. за изготвянето на кадастъра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 2 нотариус

    1 1 Отговор
    И какви измами ще има сега. Как ще ви откраднат имота тези 613 гавази. само изчакайте малко и ще видите. Тази алчна сган нотариуса как ще ви открадне имота.
  • 3 пенко

    1 0 Отговор
    Ако някой иска да извади скица с цел да ви отнеме имота може и сега да го направи. Нотариусите ще облекчат нуждаещите се от скица и няма да има нужда от часове наред висене в кадастъра. Браво, супер новина.
  • 4 Потърпевш

    2 0 Отговор
    "Важно е да се отбележи, че нотариусите имат неограничен достъп до системата на Агенцията и могат да виждат историята на имота” - това ми звучи смешно на фона на преживянот от мен: при явна "грешка" (слагам в кавички защото грешката определено е била съзнателна) от страна на нотариуса при издаването на нотариален акт, толерирайки опита на кражба на недвижим имот от страна на измамник-адвокат (а не изключвам и съвместни машинации), отговора на нотариуса беше, че той "работел с официални документи и не бил длъжен да ги проверява"... (т.е. да се интересува от историята на имота, както вещо обяснява г-н Катранджиев). Безнадеждното в случая е, че и Нотариалната Камара на РБ защитава такъв подход на своите членове. Така че - има ли престъпно намерение и нотариус, който няма нищо против да си затвори очите, както в моя случай - няма спасение за обикновенния гражданин.

    Единствения плюс на тази услуга е обещаваната леко снижена такса и висенето в АГКК, но и тук да не бързаме да се радваме, а да изчакаме какво наистина ще се получи.... Досега - откакто се помня - съм свидетел само на влошаване на положението на обикновените хора.... Да роден оптимист съм, но сблъсъка с нашата родна съдебна система ме обърна на 180 градуса....
  • 5 Бай Иван

    0 0 Отговор
    И св..ки , ще започнат да правят , иначе , ще пукнат от глад!
  • 6 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Или кларнета както ви е кеф........
  • 7 Клиент

    1 0 Отговор
    Надявах се да избегна опашките е АГКК, трябваше ни само схема на апартамент, закупен от мен. Оказва се, че издават скица, само ако лицето ще прави разпореждане с имота. Не разбирам защо е тази невероятна бюрокрация за една толкова проста услуга.