Last news in Fakti

9 Март, 2007 00:00 1 443 0

Бум на вилни селища край Пампорово

  • селото-
  • около-
  • пампорово-
  • селища-
  • бъдат-
  • левочево-
  • ставракев-
  • вилни-
  • курорта-
  • вилни селища
Бум на строителство на вилни селища бележи смолянското село Левочево, което е на десетина километра от Смолян и почти толкова от курорта Пампорово. Първите 18 от общо 24-те еднофамилни къщи по на два етажа, са построени в местността Горно Кременово, обяснява дългогодишният кмет Христо Ставракев. Инвеститор е испанска фирма заедно с райковеца Димитър Радев. Вилите са готови до покрив и в груб строеж, топлото време обаче позволява да ги довършват в момента.

Испанска пък е решила да строи около 40 къщи и дори 6 жилищни блока. Тя има проектна готовност и още тази пролет започват градежите. Преди дни англичани са внесли документи за съгласуване, за да могат и те да инвестират във вилни селища в Левочево.

Бурният интерес към селото удвои от нова година насам цената на имотите, признава кметът Ставракев. И напомня, че само преди седмица при първоначална цена 9 660 лв. за близо 2 декара общинска земя, стойността й се е покачила на 18 800 лв. Имотът е в местността Св. Неделя. На търга се явиха трима пловдивчани, но при наддаването спечели архитект Венета Гергиникова. Жената няма левочевски корен, но е идвала на гости в селото и то й допада с екологичната си чистота, близостта до Смолян и Пампорово. Още миналото лято тя дарила навес в двора на местната над сто годишна църква. И нейните намерения са да строи вилички за туризъм, затова ще променя предназначението на земята и ще я вкарва в регулация.

33-35 евро удари през януари квадратния метър селскостопанска земя, признава левочевският управник. Строителният ни рейтинг расте, ставаме европейско селище. И докато сегашните 167 къщи в селото се обитават едва от 185 жители, то в идните години с туризма очаква селото му да набъбне значително. 360 постоянни жители имаме през лятото, а за самия празник на Левочево гостите стигат до 5 хиляди души, съпоставя още Ставракев.


Градежът на къщи в курорта е нерентабилен

В Пампорово вече не останаха терени за застрояване и това принуждава предприемачите да избягват изграждането на къщи и предпочитат да строят сгради на повече етажи с по-голяма застроена площ.

Земята в курорта вече поскъпна много и това ни кара да променяме инвестиционната си политика, каза Валери Крушовлиев, съдружник във "Веко груп". Една къща "изяжда" 350-400 квадрата и е нерентабилно да се градят такива имоти в комплекса. На 1 дка се вдигат 3 къщи, но на такъв парцел могат да се построят поне 30 апартамента, уточни той.
Сега инвеститорите се насочват към районите, разположени на 7-8 км около Пампорово и търсят по-евтини терени за застрояване, каза още бизнесменът. Там има възможност за изграждане на вилни селища. Нашата фирма има идея за подобен проект около Смолянските езера. Вече сме купили терен от 50 дка.

В процес на реализация са още два проекта на "Веко груп". В района на Райковски ливади се градят "Форест нуук-3" и "Форест глейд". Те ще бъдат с по около 8000 квадрата разгърната застроена площ. Общо ще бъдат инвестирани над 7 млн. евро, уточниха от фирмата. Двете селища трябва да бъдат готови до края на годината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА