Last news in Fakti

3 Май, 2007 00:00 795 0

Жилищата в Сандански достигнаха курортни цени

  • сандански-
  • имоти-
  • строителство-
  • града-
  • жилища
Поскъпване на имотите с близо 6-9% от началото на годината регистрират брокери на имоти в Сандански. Причината е високият инвестиционен интерес. Районът е най-голямата в Европа естествена лечебница на бронхиална астма, с прекрасен климат, лековити минерални извори, развиващ се балнео-курорт. На 140 км южно от града, по първокласно шосе е международното летище в Солун.

Най-скъпо

Най-високите нива, при които има сделки в Сандански, са 1200 EUR/кв. м. Цената е за апартамент в новите модерни сгради срещу интерхотел Сандански и е конкурентна на тази на ваканционните жилища в търсените райони на ски курорта Банско. В парковата зона около интерхотела в Сандански са достигнати и най-високите цени на парцели - до 1500 EUR/кв. м, но собствениците не продават. Земята на хълма Нишан Таши, покрай пътя за бившата правителствена резиденция Свети Врач, се продава за 50-100 EUR/кв. м.

В града

Цените на новото строителство в топзоните на града - кварталите Смилово, Поленица и центъра, са от 800 EUR/кв. м нагоре. В други зони се продават жилища и при 550-700 EUR/кв. м. Цените се поддържат високи, защото се купува. Клиенти са много български граждани, гърци, руснаци и напоследък англичани, коментират местни брокери на имоти. Само за последните 2 години и половина броят на новопостроените апартаменти в града е близо 3000.

Търсене

Много фирми купуват имоти и покрай главен път Е-79, който е част от европейския транспортен Коридор № 4 Атина - София - Берлин. Земеделска земя под 10 EUR/кв. м няма, а на първа линия цената вече е към 20 EUR/кв. м. Терените се ползват за строителство на търговски центрове, логистични бази за промишлени и селскостопански стоки. През миналата година службата по вписвания в Сандански регистрира сделки с имоти, предимно жилища, за около 300 млн. лв. по пазарна цена. Очакванията са темповете на строителство и продажби да се запазят. От началото на 2007 г. са издадени над 60 разрешения за строеж, на жилищни сгради и търговски обекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА