9 Май, 2007 00:00 419 0

Разделят Арбанаси на няколко квартала

Арбанаси ще бъде разделено на няколко квартала и в него ще се обособят 6 площада и 49 улици. Разделянето ще е част от новото райониране след разрастването през последните години.

Комисия начело с кмета Тошо Кръстев е направила проект на списък с конкретни имена за всички улици, които ще бъдат подложени на обществено обсъждане. Кварталите на архитектурния резерват ще се ситуират покрай основните църкви "Рождество Христово", "Св. Св. архангели Михаил и Гавраил" и "Свети Георги". Площадите на селото вече няма да са безименни, а ще носят имената на известни будители, възрожденци и исторически личности. Така например, централният е предвиден да се нарича "Иларион Драгостинов", а този пред едноименната къща на именития възрожденец ще се казва "Възраждане". Читалищният площад в бъдеще ще бъде наричан "Будители", а този пред църквата "Рождество Христово" ¬ "Зографски".

Площад "Неофит Рилски" се намира до храма "Свети Георги", а пространството пред комплекс "Бохеми" е наречено на името на Тома Кърджиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА