Last news in Fakti

15 Юни, 2007 00:00 636 0

Фондовете за имоти набират допълнителен капитал за инвестиции в Европа

  • имоти-
  • фондът-
  • европа-
  • великобритания-
  • инвестиции-
  • очаква-
  • фондове-
  • съобщи-
  • стойност-
  • пазара-
  • пазар-
  • долара-
  • partners-
  • различни-
  • достигне-
  • години-
  • всички-
  • млн евро-
  • във великобритания-
  • фонд който
Вследствие на бурното развитие на сектора на имоти в Европа, стратегията за непрекъснато максимизиране на доходността, както и на ръста на икономиката в региона и увеличаващото се търсене на имоти от страна на бизнеса и индивидуалните инвеститори все повече фондове за имоти набират нови средства за вложение на пазара, а компании извън този сектор диверсифицират дейността си, като инвестират или се включват в проекти за изграждане на различни обекти.

Само през последните дни редица инвестиционни фондове обявиха, че са привлекли свежи средства за вложения в имоти в Европа.

Преди броени дни ING Real Estate Investment Management съобщи, че е създал нов фонд за инвестиране във всички видове имоти, предимно в Испания и Португалия. Първоначално от ING са очаквали фондът да привлече 250 млн. евро, но тази сума е била надхвърлена, като в момента той е с капитал от 300 млн. евро.

Фондът е с дългосрочна стратегия за придобивания, както и за развитие на собствени проекти, вследствие на които се очаква стойността на портфолиото му да достигне 1,2 млрд. евро.

Фондът, който е създаден за период от седем години, очаква 13% възвръщаемост.

SLI Private Equity Fund (SLI), фондов мениджър, който управлява активи в редица европейски страни и в САЩ, също съобщи, че неговият най-нов европейски фонд, European Strategic Partners 2006 (ESP2006), е набрал 900 млн. евро. Наред с това, фондът за САЩ, също част от портфолиото на SLI, North American Strategic Partners (NASP 2006), наскоро е привлякъл 300 млн. долара за инвестиции в САЩ. Акционери с дялове в новите фондове има почти от всички географски точки – Северна Америка, Европа, Близкия Изток и Азия, казват от фонда.

Друг фонд, който в началото на седмицата обяви намерения за нови инвестиции, е JER Partners. Той съобщи, че е набрал 809 млн. евро чрез своя фонд JER Europe Fund III. Последният планира инвестиции във всички сектори на пазара на имоти в Европа и с помощта на левъридж очаква да достигне капацитет за придобиване на стойност от 4 млрд. евро.

До момента фондът е набелязал 13 потенциални сделки на стойност 786 млн. евро за обекти във Великобритания, Германия, Франция, Италия, Швейцария, Белгия и Турция.

Днес бе съобщено, че британският фонд Prudential смята да създаде иновативен инвестиционен фонд във Великобритания, който ще инвестира в различни по вид имоти в страната. Портфейлът на новия фонд, който ще се нарича M&G Secured Property Income Fund, се очаква да достигне “милиарди паунда” за няколко години.

“След пет години бих се изненадал, ако фондът не е достигнал стойност от милиарди, а не стотици милиони”, коментира Мартин Мур, управляващ директор на фондовия мениджър Prupim, част от Prudential. “Потенциалът е огромен и по отношение на размера няма горна граница”.

Фондът, който няма аналог във Великобритания, ще инвестира в имоти с фиксиран или съобразен с инфлацията доход от наем и цели да постигне дългосрочни, сигурни приходи чрез диверсифицирано портфолио.

Също днес стана ясно, че Катар и Дубай планират да създадат съвместен инвестиционен фонд с капитал от 1 млрд. долара за инвестиции в публични дружества и имоти в различни части на света, включително Близкия изток.

Portland Capital, група за управление на "бутикови" фондове, пък съобщи, че е набрала 200 млн. долара за създаването на нов хедж фонд, който ще оперира на глобалния пазар на имоти. Общо 50% от дейността му ще се концентрира в Европа, около 30% в Азия и 20% в Северна и Южна Америка.

Новите инвестиционни намерения са факт въпреки очакваното забавяне на ръста на цените на имотите в Европа, повишаващите се лихвени нива и оттеглянето на част от инвеститорите от сектора в някои райони.

“Жилищният пазар показва неочаквани признаци на сила”, пише Daily Telegraph за пазара на имоти във Великобритания, цитирайки проучване на Кралския институт на лицензираните оценители на недвижими имоти (RICS).

Въпреки това RICS съобщава за продължаващо забавяне на инфлацията в цените на имотите.

“Цялостният ефект от повишените лихвени нива тепърва ще се усети и купувачите, окуражени от досегашния стабилен пазар, трябва да подхождат с внимание”, коментират от RICS.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА