Last news in Fakti

21 Юни, 2007 00:00 755 0

100 евро/кв. м стигна земята около минералните извори край Банско

  • момента-
  • инвеститори-
  • интерес-
  • цените-
  • строителство-
  • апартаментите-
  • диапазона-
  • движат-
  • предлага-
  • наблюдава-
  • страна-
  • вилни-
  • привличат-
  • голям-
  • имоти-
  • разлог-
  • банско-
  • селища-
  • вилни селища
Общото развитие на Банско като най-голям зимен курорт в страната, както и минералните извори около него, привличат много инвеститори в момента, каза Катя Ценова, изпълнителен директор на компанията за недвижими имоти “Адрес”. Предлагането е малко, а цените високи. В района на село Баня, което се намира между Банско и Разлог има 70 минерални извора. Край него са започнати строежи на 8 комплекса с общо РЗП над 50 000 кв. м, както и три вилни селища. Големият интерес оскъпи на земеделските земи в селището, като в момента цената им се движи от 40 до 100 евро/кв. м, уточни тя.

Намиращото се близо до Банско Добринище е известно както с минералните си води, така и като изходен пункт за изкачване на Пирин. Ирландски инвеститори вече започнаха изграждането на почивно селище, разположено върху площ от 18 000 кв. м в подножието на планината. Засиленият интерес от страна, както на българи, така и на чужденци към земеделските земи в региона, доведе до поскъпването на парцелите. В момента цената им в зависимост от местоположението се движи от 40 до 60 евро.

Възможностите за СПА-туризъм увеличават и инвеститорския интерес към Разлог, каза още шефката на “Адрес”. Купувачите търсят готови и напълно обзаведени апартаменти в комплекси със СПА центрове. Ценовите нива на апартаментите ново строителство са в голям диапазон от 800 до 2000 евро/кв. м.

Затворените вилни селища са сравнително нови за имотния пазар на Разлог, но са доста атрактивни за клиентите. Най-много инвеститори привлича местността Кулиното, която се намира на 14 км от градчето. Предстои реализацията на нов проект, за вилно селище, с категория 5 звезди. Към него ще има над 1000 частни апартамента и вили, както и тенис кортове, басейни, ледена пързалка, търговски център, паркове, ски гардероби, подземен паркинг и СПА център. Инвестицията е на стойност над 120 милиона евро.

Плановете на инвеститорите в зоната на голф игрището са предимно за строителство на луксозни хотели и апартаменти със СПА центрове, обслужващи площи и зони за развлечения. Бъдещият голф комплекс е почти готов и се очаква да заработи частично лятото на 2007 година. Цените на апартаментите са в диапазона от 1300 до 2000 евро/кв. м.

Към ваканционните имоти в гр. Сандански най-голям интерес има от страна на клиенти от бившите съветски републики и Великобритания. Цените на апартаментите в двата проекта Sun Dance и “Медите” се движат в диапазона 800-1200 евро кв. м.

Според прогнозите на Държавната агенция по туризъм, развитието на СПА индустрията у нас през следващите няколко години ще доведе до 75% ръст на туристите. Над 150 хиляди туристи годишно се възползват от балнеологията и калолечението. През последните години районите с минерални извори не бяха във фокуса на инвеститорите. От средата на миналата година те привличат все повече предприемачи, което дава възможност за добро развитие на пазара на имоти.

В Троянско нивите поскъпнаха с 15%

През последните месеци се наблюдава поскъпване на нивите с 15% край троянското село Чифлик. Земеделската земя, с възможност за промяна на статута се движат от 15 до 20 евро за квадрат, показва анализ на "Адрес". Красивата природа и лековитата вода вече привличат английски и руски инвеститори, които търсят терени за строителство на вилни селища. В момента къща в малък комплекс, водоснабден с минерална вода се предлага за 800 евро на кв. м, за строителство „до ключ". Новопостроен хотел от 1300 кв. м също се предлага на цена от 1 100 евро на кв. м.

Наблюдава се засилен интерес от страна на български инвеститори за парцели, подходящи за строителството на малки хотели в друго троянско -село Шипково. Цените са доста по-ниски от района на село Чифлик и се движат в диапазона 8-10 евро кв. м за урегулираните терени, а земеделската земя се предлага за 10 лева на квадрат. Наблюдава се и засилено търсене на къщи, които в момента се предлагат на цена от 20 до 22 хиляди евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА