Last news in Fakti

18 Юли, 2007 00:00 2 494 0

Белгийските инвеститори в пивоварна в Трявна строят и екоселище в района

  • трявна-
  • “бел алфа форум”
В събота в Трявна официално бе открита малка пивоварна фабрика, собственост на белгийската компания “Бел Алфа Форум” с участието на община Трявна, съобщиха от местната администрация.

Инвестицията е на стойност над 1,3 млн. лв. Производството в Трявна стартира с три вида бира – светла, кехлибарена и тъмна, като засега единствено тъмната бира си има име - “Тревненско”. За една осемчасова смяна пивоварната ще произвежда 500 литра бира. Суровините ще се внасят от Европа. Цената на бирата ще бъде съобразена с българския пазар, а продажбите ще стартират в края на юли в Трявна.

Към момента в пивоварната работят четирима човека, като с откриването на дегустационна зала ще бъде назначен още персонал. Белгийските инвеститори имат и проект за изграждане на вилно селище в тревненското село Димиевци, съобщиха още от общината. Първоначалната инвестиция е около 2 млн. евро, но се очаква средствата да надхвърлят тази сума, е уточнил Евгени Маас, съдружник в компанията инвеститор "Бел Елин". Маас е собственик и на “Бел Алфа Форум”.

Вилното селище ще бъде разположено върху 20 декара. Плановете предвиждат изграждане на 13 къщи, магазин, ресторант, басейн и други. Строителството вече е започнало, като към момента се възстановяват две автентични къщи и се изгражда ресторант. Те трябва да бъдат завършени до септември.

Димиевци е малко село в близост до Белица, община Трявна. В него няма електричество, водоснабдяване и канализация. За изграждането на селището ще се разчита на редица екологични технологии, сред които използване на слънчева енергия за електрозахранване, съоръжения за събиране и пречистване на дъждовна вода и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА