Last news in Fakti

18 Юли, 2007 00:00 585 0

”Софийски имоти” отново продават апетитни имоти

  • върху-
  • имоти-
  • софийски-
  • софийски имоти-
  • него двуетажна къща
Скандалната фирма "Софийски имоти", на която СОС забрани да се разпорежда с имущество, отново иска разрешение да продава. От фирмата предлагат съветниците да разрешат общо 9 сделки с терени в едни от най-апетитните квартали на столицата. Общинската бюджетна комисия вчера даде съгласие, чака се окончателно решение на СОС.

Според "Софийски имоти" сделките се налагат, защото и при 9-те терена е налице съсобственост и това затруднява управлението на имотите. В тях дялове имали частни лица и фирми, придобили ги чрез реституция или по друг ред.

Общо 8 692 122 лв. ще влязат в "Софийски имоти" от 9-е сделки, показват сметките. Според вносителя на докладната Пламен Илиев от "Демократи за София" тази сума е рекордно висока. "От страх да няма скандал са достигнали тавана", коментира и Радослав Тошев от коалицията около "Гергьовден".

Проверка на "Сега" показа, че имотите се намират на изключително апетитно място. Върху 4 от тях са изградени и къщи и преценката за предложената от лицензиран оценител цена е трудна. Така например на бул. "Арсеналски" 117 в престижния квартал "Лозенец" се предлага за продажба имот от 318 кв. м с изградена върху него двуетажна къща при цена от 1,244 млн. лв. или 2007 евро на кв. м за земята и постройката върху нея.

2 от сделките пък са за продажба на дялове от имоти и етажи от къщи, разположени на ъгъла на ул. "Никола Славков" и централния булевард "Пенчо Славейков", в близост до административната сграда на НДК. От регистъра на общинските имоти става ясно, че тази собственост е придобита от общината в резултат на дарение или завещание. Сред купувачите има и известни имена - скандалният бизнесмен Гео Дундаров, разследван за обсебването на 120 декара земя в Еленския балкан, както и фирмата НИКМИ, собственик на грандхотел "София". Дундаров иска да вземе общинските 50% от имот от 320 кв.м на "Арсеналски" 23 (близо до басейна "Спартак") и 5/6 от изградената на него двуетажна къща върху 76 кв. м. Цената на лицензирания оценител за тази сделка е 634 194 лева. И тази къща и имот са били дарени на общината.

НИКМИ пък трябва да получи 483 кв. м терен в местността Манастирски ливади, район Витоша, при цена от 195 905 лв. или 208 евро на квадратен метър. Не е ясно какви са строителните параметри за тези терени, нито как съответните лица са придобили съсобственост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА