Last news in Fakti

26 Юли, 2007 00:00 911 0

Собственикът на Zara строи най-високата сграда в Латинска Америка

  • мексико-
  • около-
  • града-
  • ортега-
  • имоти-
  • пазара
Инвеститори на пазара на имоти, между които и най-богатият бизнесмен в Испания Амансио Ортега, планират да инвестират 600 млн. долара в 85-етажна офис сграда в столицата на Мексико, която ще бъде най-високият небостъргач в цяла Латинска Америка, съобщава Ройтерс.

Строежът на 300-метровата кула е планиран да приключи през септември 2010 г., за да отбележи 200-годишнината от началото на борбата на независимост на Мексико от Испания, като ще се нарича Torre Bicentenario (Двестагодишна кула).

Инвеститори са мексиканската компания Grupo Danhos, заедно с инвестиционен фонд, притежаван от Ортега – собственикът на търговската верига Zara.

Кулата, която не е изключително висока според световните стандарти, е проектирана от холандския архитект Рем Коолхаас и ще бъде с височина сравнително колкото тази на Айфеловата кула, но по-ниска от Empire State Building в Ню Йорк.

Столицата Мексико Сити, която често става жертва на земетресения, е изградена върху леглото на някогашно езеро, поради което някои от сградите в града потъват с няколко сантиметра всяка година. В града има едва няколко небостъргача.

В момента най-високата сграда в Латинска Америка е 55-етажната кула Torre Mayor, която е и един от малкото небостъргачи в Мексико сити. Тя е собственост на канадския магнат на пазара на имоти Пол Райхман и беше отворена през 2003 г.

От Grupo Danhos съобщават, че градът се нуждае от около 200 хил. кв. м офиси на година, което представлява около седем 25-етажни офис сгради.

Инвеститорите очакват да отдадат площите за около 30 долара на кв. м на месец, което е сравнимо с наемите на най-луксозните площи в града.

В началото на годината Ортега обяви създаването на консорциум с различни банки и инвестиционни фондове, който ще реализира проекти на стойност около 1 млрд. евро на пазара на имоти в Източна Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА