15 Септември, 2007 00:00 1 043 0

Сделките с имоти при участие на чужденци имат особености

  • чуждестранни-
  • трябва-
  • нотариусът-
  • сделка-
  • юридическо-
  • чуждестранно-
  • чуждестранни лица-
  • юридическо лице-
  • гражданския процесуален кодекс
Преди всичко, самото понятие "чуждестранно лице" не е единно и в различни норамтивни актове може да има различно значение. От гледна точка на сделките с имоти, може би най-удабно е да се използва критерият, даден в § 1. от Допълнителните разпоредби на Закона за насърчаване на инвестициите, според който: "Чуждестранно лице" е:а) юридическо лице, което не е регистрирано в Република България;б) дружество, което не е юридическо лице и е регистрирано в чужбина;в) физическо лице - чужденец с постоянно местопребиваване в чужбина."Веднага трябва да кажем, че съществува общ режим, който е ограничителен, и изключения, отнасящи се само до чуждестранни лица от държави-членки на ЕС.

Не трябва да се забравя, че в стопанския оборот се налага преценка доколко правомерно са придобити от чуждестранни лица недвижимо имущество в страната в предходни периоди. Това е свързано и с вторичния пазар на имоти, при който продавачи ще се явят инвеститорите-чуждестранни лица.

Трябва да се подчертае, че изключителна компетентност по силата на чл. 466 от Гражданския процесуален кодекс за извършване на нотариални сделки с вещни права относно недвижимо имущество на територията на България имат нотариусите, в чиито съдебен район се намира конкретния имот.

Най-често приложимото право ще е националното българско право.Така при сделка, извършвана от чуждестранно физическо лице, което нотариусът например, ще изиска съгласие на другия съпруг за извършване на сделка с общ имот, придобит по време на брака, необходимите разрешения и съгласия съгласно Закона за закрила на детето за отчуждителна сделка с имот на непълнолетно дете и др. Независимо от декларациите за семейно състояние, практика е нотариусът да изисква и удостоверение за семейно положение, издадено от компетентния за това орган в съответната държава.

Чуждестранното юридическо лице ще трябва да представи документи за регистрацията си и за актуалното състояние по нея, от които да е видно кой представлява лицето. Необходима предпоставка за сделката ще е и представяне на съответно решение за нея от компетентния орган на управление или от съдружниците, когато това е предвидено по националното законодателство по регистрация или в учредителния акт на юридическото лице.

Особеност при участието на чуждестранни лица е необходимостта от участие на преводач съгласно чл. 478 от Гражданския процесуален кодекс, освен ако нотариусът познава езика, с който си служи лицето и това изрично е отбелязано при нотариалното удостоверяване. Важно е да се знае, че едно от основанията за нищожност на нотариалното удостоверяване, изброени в чл. 472 от ГПК, е именно неучастието на преводач.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА