Last news in Fakti

4 Октомври, 2007 00:00 432 0

Първа голяма испанска компания в жертва на ипотечната криза

  • испания-
  • банка-
  • заради-
  • много-
  • икономиката-
  • цените
,Испанската строително-инвестиционна компания Llanera стана първата голяма жертва на ипотечната криза в страната, след като бе обявена в несъстоятелност заради дълга си от 748 млн. евро, който вече не е в състояние да обслужва, съобщи Daily Telegraph.

Компанията не можа да постигне споразумение с Lehman Brothers или с друга банка за рефинансиране на дълга, което е още един индикатор за пониженото доверие към испанския пазар от страна на чуждестранните кредитори.

Миналата година в Испания са били построени близо 800 хил. жилища, които са довели до свръхпредлагане от 300 хил. имота.

Според Moody''s делът на фалитите заради невъзможност за изплащане на кредитите в Испания може да се увеличи до 5,5% от 0,37%, ако се стигне до твърдо приземяване на икономиката, което крие потенциален риск цените на жилищата да спаднат с 20%.

По мнението на икономиста Алберто Матеян обемът на просрочените кредити никога няма да достигне този в САЩ заради „културата на солидарност“ на испанците.

„Цялата фамилия на задлъжнелия ще се притече на помощ в плащането на вноските“, казва той. „Фалитите се срещат много рядко.“

По информация на Moody''s цените на имотите в Испания са се увеличили с 280% от 1997 г. насам. Въпреки че повечето банки са в състояния да се справят с критичната ситуация, регионалните спестовни каси (cajas) са много уязвими. За ужас на Централната банка много от тях са създали свои собствени компании за инвестиции в имоти.

Според управителя на Централната банка на Испания Мигел Фернандес Ордонес в основата на проблемите стои еврото, което е довело до прегряване на икономиката и увеличение на цените на жилищата с 35% над реалните стойности.

„Единната монетарна политика означава, че икономиката ни функционира непрестанно в извънредно либерални условия. Един по-затегнат режим би бил по-подходящ за нас“, казва той.

Лихвените нива се понижиха наполовина почти веднага, след като Испания прие еврото, пише изданието. От Llanera казват, че са в „изключително затруднено“ положение заради ползването на краткосрочно кредитиране.

Компанията посочва като главна причина за проблемите си затрудненото финансиране за испанския пазар на имоти и безмилостното увеличение на Euribor, който е нараснал до най-високите нива за последните шест години.

Осемте увеличения на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) от декември 2005 г. досега си казват думата, въпреки че решаващият удар беше увеличението на Euribor от лятото насам, пише Telegraph.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА