Last news in Fakti

9 Октомври, 2007 00:00 1 430 0

Магистрала до Супер Боровец

  • самоков-
  • боровец-
  • които-
  • години-
  • супер-
  • магистрала-
  • супер боровец-
  • рила самоков 2004
С първа копка на кабинков лифт до Маркуджиците и обещание за нова магистрала започна изпълнението на проекта Супер Боровец. Стартът на най-мащабния ски център у нас събра в Самоков премиера Сергей Станишев, лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски, министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов и инвеститори от дружеството Рила-Самоков 2004. В него влизат община Самоков с 25%, Икуест и Оманският държавен фонд с общ дял 67% и Главболгарстрой с 8%.

Инфраструктура

Приключва проектирането на бъдещата магистрала Рила и догодина се очаква конкурс за концесионер, съобщи министър Асен Гагаузов. 80-километровото трасе ще свърже Дупница, Самоков, Вакарел и прохода Витиня, като пътят София - Боровец ще се изминава за 40 минути. Инвеститорите в Супер Боровец заявиха интерес и към концесия на магистрала Рила. Плановете са тя да бъде завършена за около 3 години. Ангажимент на държавата е и ВиК инфраструктурата на Самоков и Боровец, в която се очаква за 4 години да бъдат вложени 30 млн. лв.

Старт

За зимния сезон догодина ще бъде готов 9-километров кабинков лифт между връх Маркуджиците и местността Пашеница в района на Нисък Боровец. От днес започва и изграждането на паркинг с над 1000 места до първата станция на лифта. Съоръженията са от първия етап на Супер Боровец, който ще приключи през 2009 г., а цялостната му реализация ще отнеме 5 години. Предвижда се строителство на 19 нови писти с обща дължина 42 км, с които ски трасетата в района ще достигнат 84 км. Ще бъдат изградени 10 нови лифта, от които 2 кабинкови. Капацитетът на съоръженията ще достигне 37 хил. души. Предвидено е и строителство на 2 голф игрища, басейни, нови хотели и няколко селища с луксозни вили, съобщиха инвеститорите. Общата разгъната площ на постройките ще e 600 хил. кв. м, от които Рила-Самоков 2004 ще изгради около 450 хил. кв


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА