Last news in Fakti

30 Септември, 2022 14:51 13 011 19

Поморие изпревари Барселона

  • поморие-
  • барселона-
  • италия-
  • анско-
  • боровец-
  • цени-
  • имоти

Разпродадоха студиа за 15 бона в Боровец и Банско

Поморие изпревари Барселона - 1
Снимка: Shutterstock

В момента в покрайнините на каталунската столица може да се купи 3-стаен апартамент от 80 кв.м за 89 000 евро. За сравнение в Поморие луксозните жилища от 100 кв.м вървят по 180 000 евро. В България шампиони по високи цени са Созопол и Поморие, където в момента квадратът е около 1550 евро. Предпочитана дестинация за инвестиция на ваканционен имот е и Несебър, където квадратът е 1300 евро, уточнява в-к "Телеграф". За сравнение има апартаменти в градчетата на Коста Брава в Испания, над Барселона, които са с цени от 1300 евро на квадрат. Така за 70 000 евро може да се купи апартаментче на втора линия на плажа в Коста Брава. Разполага с малка спалня, хол с кухненски бокс и баня с мокро помещение. За 108 000 евро от 60 квадрата се предлага чисто нов необзаведен апартамент.

В градчето Росес на брега на морето в северната част на Испания има жилище от 80 квадрата за 165 000 евро. В покрайнините на Барселона цените на тристайни и двустайни апартаменти започват от 70 000 и стигат до 200 000. За сравнение 70 квадрата суперлукс в Созопол излизат 108 880 евро.

Инвестиции

„Българите, които купуват в чужбина, избират Испания, Италия, Дубай. На първо място като обем е Гърция. Преди Brexit имаше и интерес в Лондон“, съобщи председателят на националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев. По думите му не са много българите, които могат да си позволят да си купят дом в чужбина. По-малко от 1 процент са нашенците с подобна придобивка.

Според Ганев една от причините българи да взимат апартаменти в Лондон е това, че децата им учат там. По данни на брокери интересът към ваканционните обекти в Гърция се дължи на това, че цените се доближават до тези у нас, а и дестинацията е близка.

„Когато инвестираме в имот в чужбина, трябва да обмислим добре това. Невинаги има смисъл“, коментира Ганев. И допълни, че винаги има ангажименти към имота, които трябва да се вземат предвид. Според него добър вариант е, ако се търси доходност от наеми.

Разпродадоха студиа за 15 бона в Боровец и Банско

В Боровец и Банско разпродадоха имоти на цената на автомобил среден клас на старо. В Банско за по-малко от месец купиха едностайно студио с баня и антре за 15 000 евро. Имотът върви с нови мебели – спалня, скрин, гардероб, маса, два стола и кухненски шкафове с хладилник. В Боровец рекорд с най-евтина цена е имот от 16 000 лв., който също вече е капариран. Жилището е от близо 60 квадрата, но е напълно необитаемо и трябва да му се направи основен ремонт.

Брокери коментираха, че се търсят малки и евтини ваканционни имоти. Това е и причината тези с най-ниските цени да се продадат бързо.

В момента цените в Банско са около 1100 евро на квадрат. В луксозен затворен комплекс край Разлог може да се купи чисто нов и напълно обзаведен апартамент от 50 квадрата за 52 500 евро, намален от 57 000 евро. Обектът е с кухня и всекидневна, спалня, баня и антре. В комплекса има закрит басейн и охрана, като се дължи и такса поддръжка от 14 евро. Може да се намерят и студиа със същата площ за по 30 000 – 40 000 евро.

Цените в Боровец са малко по-ниски, като квадратът е около 900-1000 евро. Двустаен имот там може да се намери за 27 000-30 000 евро.

Най-евтини са ваканционните жилища в Пампорово, където брокери ще ви уредят с тристаен апартамент за около 500-600 евро на квадрат в затворен комплекс. Така за 66 500 евро може да станете собственик на имот с две спални, всекидневна, две бани, балкон, като отоплението е с локално парно и камина. Апартаментът е с дограма, ламинат, стените са с латекс.

Най-скъпо е в Италия

Най-скъпо е в Италия, където трябва да броите половин милион за апартамент около 60 квадрата. В Тоскана двустайните жилища с гледка към морето са по 500 000 евро. За апартамент от 100 квадрата край Венеция ще ви искат поне 400 000 евро. Най-много се продават къщи, като цените им достигат и до 3 милиона евро. Сред топтузарските предложения е цяло имение в нео-готски стил за 3 500 000 евро, което разполага с 26 стаи, 8 спални, басейн, отделна кухня и изба. Вилата е разположена върху 1,2 хектара земя, разполага и с частен парк.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На втора линия в Испания

    16 23 Отговор
    На първа влизат мароканците с лодката и ти прехвърлят апартамента, жената, децата и ако имаш късмет и теб! Само затворени комплекси, има някаква минимална защита!

    Коментиран от #3

  • 2 хммм

    40 8 Отговор
    Изпреварва, ама по цени... нищо общо с качеството.
  • 3 Сменям си ник-а

    40 8 Отговор

    До коментар #1 от "На втора линия в Испания":

    В Поморие има гръцка,турска,циганска,руска а сега вече и украински махали.
    Въпроса е колко българи има?

    Коментиран от #5

  • 4 хохохо

    59 9 Отговор
    Трябва да си напълно откачен че да дадеш толкова пари за жилище в Поморие!
  • 5 Имаме опит

    11 8 Отговор

    До коментар #3 от "Сменям си ник-а":

    За една вечер ги правим всички българи!
  • 6 Купувайте, купувайте

    50 13 Отговор
    тези в Бг са направо без пари. Лошото им е, че няма плажове наоколо. И че данъците им ще се вдигат. И че няма къде да паркираш. И че дишаш в спалнята на съседа. И че морето е пълно с фекалии. И че коли бактериите са повече от пясъка. И че всичко наоколо е създадено да те дере с цени и обноски. Та, купувайте.
  • 7 Батко ти

    14 8 Отговор
    Скоро 400 евро
  • 8 Гост

    16 5 Отговор
    Да ама в чужбина се работи яко,за разлика оттука.Който и тука си е бараба,такъв ще е и навънка
  • 9 Инвест клуб

    16 32 Отговор
    Догодина става страшно
    Квадрат под 3000 Евро няма да има никъде!
    Апропо сега е момента за апартамента
    Който днес купи - утре става милионер
    Който се услушва - утре ще реве
    кой разбрал разбрал
  • 10 Моренце

    9 7 Отговор
    Един път стъпих в това Поморие,село е и плажа е кофти, с дупки, там се давят най много туристи по-добре е Несебър или Слънчака те са в района😉...Обаче и там е кофти вече, много орки,ужас!!
  • 11 Съвсем нормално е

    15 8 Отговор
    В Поморие живеят бели хора, в Барселона основно кафееви, св.сини, тъмно жълти, опушени, белите
    християни там са рядкост.

    Коментиран от #15

  • 12 кирил

    13 2 Отговор
    За всяко нещо си има причина. В Испания,ако не ползваш жилище над 6 месеца годишно плащаш данък равен на отдаването му под наем.
    Ако докато те няма се самонанесе безработен без жилище или например самотни майка е дете, никой съд в Испания няма да я изкара. Презумпцията е че ти имаш жилище от което нямаш нужда и всеки гражданин на Испания има право на жилище

    Коментиран от #13

  • 13 пацо

    17 0 Отговор

    До коментар #12 от "кирил":

    Казано е,...имот, от разстояние, не се управлява.
  • 14 Не само

    4 2 Отговор
    Гледайки качеството и всичко друго и София изпревари Ла Рамбла в Барселона.
  • 15 Млъквай бе, трол

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Съвсем нормално е":

    Ми не,не е нормално, в поморие е пълно с орки.
  • 16 Наблюдател

    2 2 Отговор
    Във Варна видях тази година септември оферта за цена от 1450 евро на кв.м, апартаментче без ел.доза в банята и само една ел.доза в кухненската част на всекидневната high class стандарт! Така е с необразован народ или първо поколение с обувки!
  • 17 Ялова волЯ

    2 4 Отговор
    Ааааа , не е вярно ! Я питайте мис Бикини да ви каже колко струва къщата й в Барселона ! Ако не тя , поне бат Бойко ще знае ! Не са таквиз цените , да знаете.
  • 18 България

    2 3 Отговор
    Къде беше това поморие?!...
  • 19 Ехо

    0 0 Отговор
    Инвалидистан ли... е суинга е на висота и намръщеноста е рядко щастие ама аиде елата, вижте поне няколко пъти и пак ще пишем😁