Last news in Fakti

17 Октомври, 2007 00:00 576 0

Страната ни седма в света по чуждестранни инвестиции

  • според-
  • българия
България е на седмо място в света по привлечени чуждестранни вложения през миналата година според данни от Световния доклад за инвестициите, заяви вчера председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев. Конфедерацията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД), изготвила документа, е разгледала размера на чуждите вложения и икономиките на общо 141 страни. Преди нас в класацията се подреждат Люксембург, Китай, Суринам, Исландия, Сингапур и Малта.

Според Прокопиев причината за това е както членството на България в ЕС, така и на проведените реформи в частния сектор.

По данни на БНБ чуждестранните инвестиции за миналата година са 4,4 млрд. евро, но може да се окажат и 5,5 млрд. евро, след като статистиката на централната банка обобщи данните с тези на националната статистика, заяви Димитър Николов от Българската агенция за инвестиции. Според него през 2008 г. вложенията щели да се увеличат с около 30-40 на сто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА