Last news in Fakti

8 Ноември, 2007 00:00 674 0

Къщи от бъдещето – къде да живеем, ако няма достатъчно земя?

  • пазара-
  • върху-
  • скоро-
  • долара-
  • могат-
  • които-
  • бъдещето-
  • една върху друга
На пръв поглед извънземни, няколко проекта за нов тип жилища, приличащи на пашкули, имат за цел да наводнят пазара на имоти някой ден, пише NuWireInvestor. Става въпрос за сглобяеми къщи, всяка с напълно различен дизайн. Дали във водата, висящи от скала или подредени една върху друга, проектите дават възможност за творчески подход към пространство, време и цена – теми, които по принцип могат да смутят строители и купувачи.

Италианският архитект Джанкарло Зема например е проектирал няколко къщи, които не се нуждаят от земя, върху която да стоят. Два от дизайните, Jellyfish 45 и Trilobis 65, са полупотопени във водата къщи от фибростъкло, които се носят на повърхността. Neptus 60 е проектиран да виси на скали, като се възползва от вертикалното пространство. В трите къщи могат да живеят до 6 човека. „Вярвам, че бъдещето на архитектурата е върху водни пространства и че скоро хората ще бъдат все по-склонни да живеят в подобен дом“, се казва в изявление на Зема.

Неговите проекти засега са концептуални и са насочени по-скоро към луксозния сегмент на пазара, отколкото към масова употреба. Trilobis 65 прилича повече на футурустична яхта, отколкото на жилище, още повече че има и електрически мотори. Затова и е по-вероятно в крайна сметка те да бъдат насочени към богати туристи. Приблизителната цена на къщите варира от 2 млн. долара за Jellyfish 45 до 35 млн. долара за Neptus 60 по данни от сайта на Зема.

По-практичен модел предлага архитектът от полски произход Марсин Панпух. Неговият проект също е за плаваща къща, но е създаден специално за Лондон, особено за най-гъсто населената и най-скъпата му част в центъра. „Отговор на проблема с жилищата е реката. Може да притежавате дом и да живеете както в някой тих район в източен Лондон, така и по средата на столицата“, пише в сайта на Панпух.

С помощта на кран отделните жилищни единици могат са се сглобяват една върху друга до 30 етажа, или да се сглобяват странично, за да се създава по-голяма площ. Приблизителната им очаквана цена е от 20 хил. паунда до 30 хил. паунда. Ако тези къщи станат реалност обаче, ще трябва да се измислят специални правила за придвижването им по Темза, за да не се задръства реката.

Една от къщите от бъдещето вече е на пазара. Perrinepod е проектиран от австралиеца Жан-Мик Перин и е семпъл, удобен дом, който се изгражда бързо. Първите къщи са построени през август. Жилището е от полиран бетон, може да се сглоби за 3 дни и е готово за включване в канализация и свързване към електричество. Предлагат се три варианта с различен брой спални и бани. Цените варират от 129 хил. до 180 хил. австралийски долара (около 113 хил. до 158 хил. щатски). Перин се надява в скоро време да отвори фабрики и в други страни.

Дали тези сглобяеми къщи от бъдещето ще променят пазара на жилища е рано да се каже, но предвид недостига на земя в големите градове и високите цени на имотите, е напълно възможно рано или късно това да се случи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА