26 Ноември, 2007 00:00 1 188 0

Спешно продават морски имоти от Созопол до Варна

  • имоти-
  • срещу-
  • около-
  • държавна-
  • преди-
  • няколко-
  • апартаменти-
  • близнаков-
  • замяна-
  • замяна срещу апартаменти
Армията спешно става брокер на имоти. Ведомството на Веселин Близнаков ще извади на тезгяха до Нова година над стотина бивши казарми, складове, стрелбища, повечето от които представляват апетитни терени. Началните цени обаче са значително по-ниски от пазарната стойност и това засилва интереса. Още по-изгодно може да се вземат тези армейски имоти, които ще бъдат предложени за замяна срещу апартаменти. Затова в момента много предприемачи изкупуват панелки и евтини жилища, за да играят с тях.

Големият проблем на МО е недостигът на жилища за служителите под пагон. 19 000 са молбите за дом на офицери, старшини и професионални рейнджъри в кабинета на Близнаков. За да реши проблема, военният министър обяви преди дни, че започва активна разпродажба и замяна на ненужните владенията на войската. Служителите в агенция "Държавна собственост" на МО са получили нареждане до края на годината да разпродадат около 80 обекта - терени и постройки, и над 80 други да заменят за апартаменти. За процедурите по превръщане на публична държавна в частна държавна собственост се грижат в подчинената на Близнаков агенция.

С голям интерес се очаква наддаването за имотите по морето. Една от последните оферти е за над 500 кв. м в Созопол. Имотът е бивш стол на 2 етажа заедно със 100% от общите части на сградата и правото на строеж върху държавна земя. Началната тръжна цена на обекта е 272 300 лв., а той се намира на ул. "Средна гора" № 9. Според местните брокери подобен терен струва с пъти повече.

Ведомството ще се раздели през декември и с поземлен имот с площ 10 324 кв. м, застроен с 3 сгради с обща площ 299,15 кв. м в Приморско. Тръжната цена за терена е 51 150 лв. До 11 декември мераклиите за терена трябва да депозират 5115 лв. В бургаския квартал "Меден рудник" за продажба е обявен магазин със застроена площ 205,60 кв. м за 218 850 лв.

Във Варна пък на тезгяха са извадени 3 помещения. Те се намират на партерния етаж на блок 110, вх. 4 в ж.к. "Младост". Първият офис е 8,80 кв. м и се продава за 5360 лв., вторият е 9,48 кв. м и може да стане ваш срещу 5770 лв., а най-големият е 19,92 кв. м и се дава за 12 130 лв.

За замяна срещу апартаменти се предлагат още няколко застроени имота в Балчик, Бяла, Галата, Поморие, Ахтопол и Царево. Магазини се продават и в София, но те не са на атрактивни места. За 42,80 кв. м в "Дружба" искат 44 050 лв. 81,55 кв. м пък са на разположение срещу 83 000 лв.

Доста от досегашните сделки с армейски имоти предизвикаха съмнения и скандали. Дори парламентарната комисия за борба с корупцията започна проверка на извършените замени с военни имоти. Сред най-одумваните сделки бе случаят с базата на бившата Организация за съдействие на отбраната в Стара Загора. Преди няколко години четириетажната сграда с обща разгъната площ над 4000 кв. м в идеалния център бе изтъргувана за около 120 хил. лева, т.е. за 30 лева квадрата. И тогава, и сега това си беше направо подарък - категорични са брокери. Около 400 евро кв. метър е била минималната цена на подобни имоти в центъра през 2004. А сега вече гони 800-1000 евро за кв. метър. Не по-малко скандална е и самата процедура на покупко-продажбата. Сградата е продадена без търг и конкурс по договаряне със софийска фирма, регистрирана в съда само няколко месеца преди сделката. Проверката тогава показа, че зад нея стоят голобради момчета по на 22-23 години, току-що уволнили се от казармата.

След серия публикации в медиите военният прокурор в Стара Загора се самосезира и започна разследване на скандалната сделка. Преписката отиде и в Апелативната прокуратура в Пловдив, и във Върховната касационна прокуратура, но накрая бе обявено, че няма законови нарушения. Наскоро пък бе огласено, че половината от летището в село Крайници между Дупница и Сапарева баня е продадено на бизнесмен от Елин Пелин. Той предложил за 238 декара 2 милиона лева. Преди около година армията замени огромни имоти над 1300 дка около Божурище срещу стотина апартамента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА